Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ovaj vikend ‘tresu se’ kazališne daske u Bjelovaru: Kazališni klasik ‘Čaruga’ dobro će vas zabaviti i izmamiti osmijeh na lice!

Čaruga
Foto: Gradska kazališna kuća Bjelovar
1/21
16.05.2024.
u 09:55

Gradska kazališna kuća Bjelovar ovaj vas vikend poziva na premijeru kultne predstave ‘Čaruga’, autora Ivana Kušana, a u izvedbi eminentnih hrvatskih kazališnih glumaca.

Da je kazališna scena u Hrvatskoj živa te da i kazališta u manjim gradovima mogu ponuditi bogat i zanimljiv sadržaj, dokazuje bjelovarska kazališna scena. Nakon 60 godina Grad Bjelovar, dobio je svoje kazalište – Gradsku kazališnu kući Bjelovar, ali i profesionalnu kazališnu predstavu “Čaruga”, dramski klasik, koji će ondje premijerno biti izveden 18. svibnja. Riječ je o novoj izvedbi kultne predstave, koja je svoj vrhunac doživjela 1970-ih, a koja ulazi u klasu pučke komedije te i danas izvlači neka aktualna društvena pitanja.

Foto: Gradska kazališna kuća Bjelovar

U ovoj crnoj komediji, autor Ivan Kušan, donosi nam kao glavnog lika, slavonskog razbojnika, ženskara i bećara Jovu Stanisavljevića, koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća harao Slavonijom. Autor ga prikazuje kao kratkovidnoga šeprtlju i smušenjaka, a ne opakog odmetnika te ga suprotstavlja u duhovitim dijalozima uglednim građanima, razotkrivajući tako licemjerje suvremenog društva. Jedan od razloga zašto su producentica Dubravka Vrgoč i redatelj Ivica Buljan odabrali upravo ovaj diskurs za otvorenje Gradske kazališne kuće Bjelovar je njegova aktualnost te kazališno djelo s kojim se publika 21. stoljeća itekako može poistovjetiti.

Foto: Gradska kazališna kuća Bjelovar

– Ivica Buljan i ja odlučili smo odabrati tekst koji bi mogao u ovim teškim vremenima u kojima živimo, zabaviti publiku, ali i povući reference na aktualna pitanja s kojima se kao društvo susrećemo. Tako je odabran Kušanov “Čaruga”, sjajan tekst koji je u produkciji Teatra u gostima izvođen više od 300 puta, koji je vrlo komunikativan i univerzalan te postavja neka pitanja i o našem vremenu. Pritom, činilo nam se važnim pronaći što bolju glumački ekipu kako bismo napravili događaj koji će se pamtiti u Bjelovaru i u hrvatskom kazalištu – rekla je Dubravka Vrgoč, producentica predstave i intendantica riječkoga HNK.

Publiku će, bez sumnje, privući poznata glumačka imena, koja nastavljaju karizmatičnu interpretaciju nekadašnje postave na čelu s Reljom Bašićem, Fabijanom Šovagovićem i Verom Zimom – Bojan Navojec i Nina Violić, Sreten Mokrović i Frano Mašković, te izvrsna ekipa glumaca mlađe generacije – Vedran Živolić, Ružica Maurus, Pavle Vrkljan, Ivan Čuić, Vedran Živolić i Pavle Matuško.

Foto: Gradska kazališna kuća Bjelovar

Glazbenu podlogu predstave potpisuje Drago Mlinarec, kostime je osmislila Ana Savić Gecan, dok je za scenografiju, svjetlo i vizualne efekte odgovoran slovenski duo Sonda Toni Soprano.

Premijera predstave “Čaruga” bit će 18. svibnja, a karte možete kupiti i online. Uz kupljenu ulaznicu, za izvedbu 19. svibnja, organiziran je i besplatan prijevoz iz Zagreba. S obzirom na velik interes publike, Bjelovarsko kazalište će nakon predstava u svibnju, a prije ljetne pause, organizirati još dvije izvedbe – 8. i 9. lipnja.

Foto: Gradska kazališna kuća Bjelovar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije