Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljena imena

Ovo su ovogodišnji dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

+
Sanjin Strukic/PIXSELL
16.05.2024.
u 11:56

Pjesnik i prevoditelj Mladen Machiedo, skladatelj i dirigent Zoran Juranić, filmski redatelj Branko Schmidt, dizajner Boris Ljubičić, kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš i arhitekt i urbanist Marijan Hržić dobitnici su Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2023. godinu.

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se za najbolja umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Dodjeljuje ju Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Književni teoretičar, esejist, pjesnik i prevoditelj Mladen Machiedo nagradu za životno djelo dobio je na području književnosti. Godišnja nagrada dodijeljena je Kristianu Novaku za roman "Slučaj vlastite pogibelji" objavljen u izdanju nakladničke kuće Oceanmore, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija na svojim mrežnim stranicama.

Za područje glazbe nagradu za životno djelo dobio je dirigent i skladatelj Zoran Juranić, a godišnju Ljubomir Puškarić za naslovnu ulogu u operi "Rigoletto" Giuseppea Verija, premijerno izvedenoj 27. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nagradu za životno djelo na području filma dobio je redatelj Branko Schmidt, dok je godišnja nagrada pripala Ivanu Ramljaku za film "El Schatt - Nacrt za utopiju".

Dizajneru vizualnih komunikacija i grafičkom dizajneru Borisu Ljubičiću Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo dodijeljena je za područje likovne i primijenjene umjetnosti. Godišnju nagradu za isto područje dobio je Ivica Malčić za izložbu "Malčić goes to MSU", održanu od 6. travnja do 3. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Kazališni umjetnik i performer Damir Bartol Indoš nagrađen je za životno djelo na području kazališne umjetnosti, dok je godišnja nagrada dodijeljena Bojani Gregorić Vejzović za ulogu majke u predstavi "Majka" Floriana Zellera u režiji Enesa Vejzovića i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavelle i Ludens Teatra.

Arhitekt i urbanist Marijan Hržić dobio je nagradu za životno djelo za područje arhitekture i urbanizma, a Lea Pelivan i Toma Plejić godišnju nagradu za projekt "Zonar Zagreb".

Odluku o dobitnicima Odbor je donio na sjednici održanoj 13. svibnja. Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije