Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po završetku EP-a

Hrvatska tekvondo reprezentacija ukupno druga u Europi, u ženskoj konkurenciji prva

Foto: Adam Hercog/Hrvatski taekwondo savez
1/5
13.05.2024.
u 06:28

Od 15 naših predstavnika njih čak deset ima 22 godine ili manje pri čemu imamo i neke sa 17 i 18 godina a opet smo na vrhu što govori da imamo blistavu budućnost - kazivao je izbornik Toni Tomas

Hrvatska tekvondaška reprezentacija vratit će se u ponedjeljak s Prvenstva Europe sa sedam medalja što je ispunjeni standard. Naime, s prethodnih šest kontinentalnih smotri, Hrvatska se vraćala s nikad manje od pet medalja, najviše sa osam.

Pored zlata Nike Karabatić (57 kg) i prve seniorske medalje na velikim natjecanjima brončane Ivane Arelić (62 kg), ovo će Prvenstvo Europe ostati upamćeno i po tome da je Hrvatskoj uskraćeno prvo mjesto na listi najuspješnijih reprezentacija. Jer po olimpijskom pravilu Hrvatska to doista i jest s obzirom na to da ima najviše zlatnih medalja (3).

No, gospoda u Europskom tekvondo savezu (ETU) donijela su neko svoje pravilo pa su uveli indeksiranje osvojenih medalja po kojem se za zlato dobije 120 bodova, za srebro 50 a za broncu 20. I još po bod za svakog borca koji je prošao vagu. I po tome je Turska, koja ima dva zlata, pet srebra i jednu broncu, ispred Hrvatske.

Nova formula izračunavanja najboljih reprezentacija nije Hrvatskoj naudila kada se gledaju najuspješnije ženske vrste i tu je, s dva zlata i tri bronce, Lijepa Naša na čelu kolone, ispred Turske i Francuske.

- Kad znate da su ovdje nastupale reprezentacije Turske, Španjolske, Grčke, Velike Britanije, Njemačke ali i Rusi pod neutralnom zastavom, biti najbolji u jednom olimpijskom sportu je čast ali i ohrabrenje za budućnost. Od 15 naših predstavnika njih čak deset ima 22 godine ili manje pri čemu imamo i neke sa 17 i 18 godina a opet smo na vrhu što govori da imamo blistavu budućnost - kazivao je izbornik Toni Tomas koji od 1. svibnja više nije na plaći Hrvatskog olimpijskog odbora upravo zbog toga da bi morao individualno raditi s velikankom kakva je Jade Jones.

Vodio je Tomas jednu borbu i Ivanu Arelić koja je ostvarila uspjeh karijere:

- Ovo mi je prva velika medalja. Napokon sam napravila taj korak više. Sretna sam s broncom no još uvijek imam dojam da sam mogla i više. Uostalom, u polufinalnoj borbi s kasnijom pobjednicom rezultat je po rundama bio 3:3 i 2:3. Moj sljedeći cilj je postolje i na Svjetskom prvenstvu koje se održava sljedeće godine.

A tamo će nesumnjivo biti i trenerski stožer kojeg, uz Tomasa, čine još i Veljko Laura i Dejan Mesarov koji su se jako dobro koordinirali u vođenju naših tekvondaša i tekvondašica kroz borbe. I zaslužuju posebnu nagradu.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije