Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEĆER NA KRAJU EURA

Nezapamćena dominacija hrvatske 17-godišnjakinje, Karabatić prvakinja Europe

Foto: Adam Hercog/Hrvatski taekwondo savez
1/5
12.05.2024.
u 19:15

Nakon kadetskog, juniorskog i mlađeseniorskog zlata, splitska gimnazijalka je postala i seniorskom prvakinjom Starog kontinenta i tako predstavila svoj izniman sportski potencijal

Posljednjeg dana beogradskog Prvenstva Europe u tekvondou održana su četiri finala a nama najzanimljiviji je bio onaj između 17-godišnje Hrvatice Nike Karabatić i 14 godina starije Britanke Jade Jones.

O kakvom je talentu riječ splitska je tinejdžerica pokazala osvajajući naslove prvakinje Europe u kadetskoj, juniorskoj ali i mlađeseniorskoj konkurenciji, onoj do 21 godine. No, već na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, a tada joj je bilo samo 16, pokazala je da i sa tako malo godina ima što reći u seniorskoj konkurenciji. Na tom velikom natjecanju Niku je zaustavila kasnija svjetska prvakinja, Iranka Nahid Kiani.

Ovom prigodom, Niki se prepriječila dvostruka olimpijska pobjednica Jade Jones, velika sportašica koja je mladoj Splićanki bila veliki uzor u njenim osmoškolskim danima. No, ovaj put se članica Marjana nije dala smesti veličinom suparnice. Baš kao što je to bio slučaj i s četvrtfinalnom i polufinalno borbom u kojima je blistala sjajem buduće velike šampionke.

Za medalju je Nika morala pobijediti iskusnu Turkinju Hatice Kubra Ilgun i učinila je to tako da je treću, odlučujuću rundu (nakon 8:5 i 3:7 u prve dvije), dobila s 11:0.

No, nova velika hrvatska sportska nada nije se zadovoljila broncom već je u polufinalu doslovce pregazila aktualnu svjetsku prvakinju, Mađaricu Luanu Marton (11:2, 16:4).

Uslijedio je finale protiv velike Jade Jones u kojem je, samo u prvoj, rundi Nika iskazala suparnici odveć strahopoštovanja (5:12). A kada se opustila, Nika je sljedeće dvije runde dobila uvjerljivo. Drugu s 8:2 a treću, koja je prekinuta zbog pet opomena za Britanku, kod rezultata 10:2.

- U klubu i reprezentaciji jako se dobro i puno radi, imamo dobar tim oko sebe a na nama je samo da radimo, da se trudimo i vjerujemo u svoje trenere. Baš sa ponosna na sebe i sretna. Nisam još svega svjesna, naravno da sam presretna - kazala je Nika pojednostavivši maksimalno razloge ovog velikog uspjeha:

- Rad, red i disciplina i dobar tim ljudi oko mene. I to je sve.

Eto, tako zbori ova mlađahna i skromna šampionka koju je do finala vodio Toni Tomas a u finalu Veljko Laura, a to su stručnjaci koji su najzaslužniji za ovaj grandiozni uspjeh.

Osvajači medalja posljednjeg dana Prvenstva Europe: tekvondašice: 57 kg 1. Karabatić (HRVATSKA), 2. Jones (V, Britanija), 3. Tzeli (Grčka) i Marton (Mađarska), 62 kg: 1 Zenozi (Bugarska),  2. Powell (V. Britanija), 3. Arelić (HRVATSKA) i Stolbova (Češka); tekvondaši: 74 kg. 1. Barrera (Španjolska), 2. Kintsurašvili (Gruzija), 3. Agajev (Azerbajdžan) i Flouskounis (Grčka); preko 87 kg: Haremza (Poljska) i Atesli (Turska); preko 87 kg: Cunningham (V. Britanija), 2. Kintsurašvili (Gruzija), 3. Agajev (Azerbajdžan) i Flouskounis (Grčka). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije