Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odbacujemo izjednačavanje Izraela s Hamasom'

Čelnici šokirani odlukom Haškog suda, Biden: Skandalozno; Netanyahu: Potez je apsurdan

FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden meets Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Tel Aviv
Foto: POOL/REUTERS
1/6
20.05.2024.
u 21:06

Zahtjev tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhidbenim nalozima za izraelske čelnike je "skandalozan", rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden i dodao da između Izraela i Hamasa nema "nikakvog" znaka jednakosti.

"I biti ću jasan: što god taj tužitelj insinuirao, između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti - baš nikakvog", rekao je Joe Biden. Američki državni tajnik Anthony Blinken priopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbene naloge za izraelske dužnosnike i vođe Hamasa. "Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom", rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka ICC-a o uhićenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Oglasio se i američki ministar obrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje šteti infrastrukturi Pojasa Gaze. Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.  

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured,  postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif - zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.

VEZANI ČLANCI: 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je odluka tužitelja Međunarodnog kaznenog suda u ponedjeljak kojom se traži nalog za njegovo uhićenje apsurdna i da se njome cilja na cijeli Izrael. "S gnušanjem odbacujem usporedbu tužitelja u Haagu između demokratskog Izraela i masovnih ubojica Hamasa", rekao je Netanyahu. "S kojom drskošću uspoređujete Hamas koji je ubio, spalio, masakrirao, silovao i oteo našu braću i sestre i I IDF vojnike koji vode pravedan rat."

On je potez tužitelja ICC-a nazvao novom vrstom antisemitizma. "Građani Izraela, obećavam vam jednu stvar - pokušaj da nam se vežu ruke neće uspjeti", rekao je. "Kao premijer Izraela, obećavam da nas nikakav pritisak i nikakva odluka na bilo kojem međunarodnom forumu neće spriječiti da udarimo one koji nas žele uništiti."

Izraelski predsjednik Herzog rekao je, komentirajući vijest o uhidbenim nalozima zbog ratnih zločina, koji se osim na čelnike Hamasa odnose i na dvojicu visokih izraelskih čelnika uključujući samog premijera Netanyahua, da je odluka ICC-ova tužitelja "više nego nečuvena" i da će ohrabriti teroriste diljem svijeta. "Bilo kakav pokušaj da se povuku paralele između ovih zvjerskih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela - koja radi na tome da ispuni svoju dužnost u obrani i zaštiti svojih građana u cijelosti poštivajući principe međunarodnog zakona - nečuven je i ne treba biti prihvaćen od bilo koga", rekao je Herzog.

>>> FOTO Klimatski aktivisti upali na aerodrom u Münchenu: Zalijepili se za pistu, otkazani brojni letovi

FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden meets Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Tel Aviv
1/14

Komentara 4

IG
IgorY
17:16 21.05.2024.

Je, strašan skandal pobili su preko 35 000 civila, a dobar dio tog broja su djeca.

Avatar Joker009
Joker009
08:31 21.05.2024.

U njihovom ratu u par mjeseci umrlo više civila nego gore u Ukrajini u par godina i ovo dvoje se ćude

LU
lucio2
14:08 21.05.2024.

Biden i Netanyahu - kako će povijest biti okrutna prema njima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije