Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dar iz Münchena

Na Staru godinu spasili život i presadili srce

Milenko Tunjić
Foto: obiteljski album
11.01.2018.
u 22:48

U tjedan dana transplantacijom srca spašena 2 života

Bilo je 15 minuta do ponoći 30. prosinca kada je Pavi Tunjić zazvonio mobitel. Zvao ju je suprug Milenko, koji je posljednjih mjeseci ležao u Kliničkoj bolnici Dubrava.

– Odmah sam pomislila da je dobio srce! Tako je i bilo. Otišli smo u bolnicu, ispratili ga na transplantaciju. Ma ne može se taj osjećaj opisati, a liječnicima ne mogu dovoljno zahvaliti – u dahu kaže Pava Tunjić.

Liječnici učinili sve

Supruga je obilazila svaki dan, dijagnoza kardiomiopatije smjestila ga je u bolnicu i čekalo se srce. Nije se, kaže, prestala nadati, ali takvu situaciju opisuje mješavinom tuge, očaja pa u konačnici neizmjerne sreće.

– Njegovo je stanje bilo jako loše i liječnici su rekli da su odlučili da će mu, ako ne dobije srce do poslije Nove godine, ugraditi mehaničku pumpu. Stvarno su mu davali i činili sve da dočeka srce, a njemu je i svima nama bilo teško prihvatiti da će mu morati ugraditi mehaničku pumpu. Ali i tada su liječnici pomogli pa je doktor Mario Udovičić dolazio do njega i tješio ga. Pozvao je i pacijenta koji ima transplantirao srce da ga upozna s tom situacijom. Tako da ja stvarno ne znam izreći koliko sam zahvalna i liječnicima i sestrama u bolnici Dubrava – govori Pava Tunjić čijem je suprugu srce stiglo iz Münchena, i to, da tako kažemo, u zadnji tren.

– On je u bolnici ležao dulje od dva mjeseca, bio je na hitnoj međunarodnoj transplantacijskoj listi i jako loše. Bilo je planirano da mu do kraja tog vikenda, ako ne stigne srce, ugradimo umjetno. No, dragi Bog je tako htio i srce je došlo te subote – opisuje dr. sc. Igor Rudež iz Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju koji je vodio transplantaciju.

Milenko Tunjić dobro se oporavlja, a zbog situacije koju su kao obitelj prolazili još ih je više potresla, a potom i razveselila vijest o transplantaciji srca četverogodišnjoj djevojčici Riti na Rebru. Tako su u nekoliko dana na nekoliko kilometara u Zagrebu transplantacijama srca spašena dva života, a dirnuta su bez sumnje mnoga.

Članstvo u Eurotransplantu

– Živjeli smo i radili u Švicarskoj, tamo smo se i liječili. Oni jesu tamo moćniji, ali nema tu nikakve razlike jer su naši liječnici doista jako dobri – poručuje Pava Tunjić. Njezina kći Danijela Vidović također zahvaljuje svima i ističe važnost Eurotransplanta, međunarodne organizacije čija je članica posljednjih deset godina i Hrvatska.

U hrvatskim bolnicama 2016. je ukupno transplantirano 35 srca, 19 u KBC-u Zagreb i 16 u KB-u Dubrava, lanjski su podaci nacionalnog transplantacijskog programa. S više od 80 transplantacija organa na milijun stanovnika Hrvatska je godinama među najuspješnijim zemljama u svijetu baš kao i kad su posrijedi donori organa. Najviše je donora, prema podacima spomenutog programa, iz riječke i splitske bolnice te zagrebačke Vinogradske. Najveći broj transplantacija u 2016. godini napravljen je u KB-u Merkur. Kad je riječ o srcu, na aktivnoj listi čekanja prošle je godine bilo 34 pacijenata.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije