Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odmor s vojskom'

Poljska vojska nudi ljetne kampove umjesto sezonskih poslova: Za 27 dana obuke mogu zaraditi 1520 dolara

British Army soldiers from the 12th Armoured Brigade Combat Team during Exercise Immediate Response in Drawsko Pomorskie training area
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
1/3
16.05.2024.
u 18:28

Ponuda je prvenstveno namijenjena maturantima, ali i studentima te osobama u potrazi za poslom u vrijeme praznika, stoji u objavi ministarstva u kojoj se dodaje da "vojna služba može postati alternativa nekom sezonskom poslu."

Poljska vojska proširuje program dobrovoljnog vojnog osposobljavanja građana i uvodi ljetne kampove, nastojeći regrutirati honorarne vojnike u neizvjesnim vremenima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovog se ljeta prvi put pokreće program pod nazivom "Odmor s vojskom", objavilo je u četvrtak ministarstvo obrane.

Muškarci i žene od 18 do 35 godina koji imaju poljsko državljanstvo mogu se prijaviti na osnovnu vojnu obuku od 27 dana u jednoj od 70 vojnih baza, za što će dobiti plaću od 1520 dolara. Ponuda je prvenstveno namijenjena maturantima, ali i studentima te osobama u potrazi za poslom u vrijeme praznika, stoji u objavi ministarstva u kojoj se dodaje da "vojna služba može postati alternativa nekom sezonskom poslu."

Obuka će se sastojati od vježbe gađanja, orijentacije na terenu, vježbe bliske borbe, rukovanja radiotehnikom i vojnim vozilima. Građani koji završe program mogu odlučiti da postanu profesionalni ili pričuvni vojnici ili pripadnici dobrovoljnih postrojbi domovinske sigurnosti. Ponuda je dio proširenja jednodnevnih građanskih tečajeva koji se organiziraju od 2022. pod nazivom "Treniraj s vojskom" i vrlo su popularni.

Poljska je jedan od najvažnijih vojnih sponzora Ukrajine i masovno se naoružava. U predstojećim će se godinama poljska vojska znatno povećati. Prema podacima ministarstva obrane u poljskim oružanim snagama je trenutno 191.500 muškaraca i žena, broj koji bi trebao porasti na 300.000.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

British Army soldiers from the 12th Armoured Brigade Combat Team during Exercise Immediate Response in Drawsko Pomorskie training area
1/17

Komentara 1

GO
goran2hr
07:33 17.05.2024.

Da li to znači, kako te osobe (koje su prošle takvu obuku) smiju biti poslane u rat izvan poljskih granica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije