Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izravno iz Bologne

Veliki hrvatski uspjeh: U Italiji predstavljen medicinski robot Ronna G6

17.04.2024.
u 11:19

Iz Bologne nam se javio akademik Bojan Jerbić gdje je premijerno predstavljen robot koji je i jedan od najvećih uspjeha hrvatske znanosti i tehnologije kada se radi o primjeni u medicini

Najnovija generacija neurokirurškog robotskog sustava RONNA G6 premijerno je predstavljena u Bologni na najvećem talijanskom sajmu medicinske tehnologije EXPOSANITA 2024. RONNA je projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu i Kliničke bolnice Dubrava, započet još 2010. godine.

U Bologni je predstavljena 6. generacija tog robotskog sustava koja je razvijena u spinoff tvrtki RONNA Medical d.o.o. u skladu s najvišim europskim standardima (MDR) te je u procesu europske certifikacije kako bi mogla biti dostupna i drugim bolnicama na hrvatskom i europskom tržištu.

Najnovija RONNA iznimno je postignuće u području medicinske robotike i nudi brojna rješenja koja još ne postoje u kliničkoj praksi. RONNA je mobilni robotski sustav koji se samostalno pozicionira u kirurškoj dvorani prema položaju pacijenta i planu operacije. Koristeći vlastite baterije sustav je energetski neovisan te može raditi bez napajanja iz mreže do četiri sata.

U velikoj mjeri je autonoman i osigurava vrhunsku preciznost minimalno invazivnih kirurških zahvata, oslobađajući kirurga tehnički zahtjevnih postupaka. Upravljački i klinički softver u potpunosti su razvijeni u tvrtki RONNA Medical d.o.o. te osiguravaju kirurzima intuitivno sučelje i jednostavnost primjene. Brojne mehaničke i elektroničke komponente također su djelo vrhunskih mladih inženjera tvrtke RONNA Medical d.o.o. Prvi je to takav sustav čije je kućište izrađeno najnovijom tehnologijom 3D tiskanja iz nezapaljivog materijala  koji se isključivo koristi u avionskoj i svemirskoj industriji i medicini.

RONNA G6 dokaz je snažnog utjecaja koji vrhunske tehnološke inovacije mogu imati na kliničku praksu. Nova generacija robotskog sustava RONNA predstavlja vrhunac tehnološkog dizajna usmjerenog na korisnika, gdje je svaka značajka skrojena za poboljšanje kirurških ishoda, optimiziranje tijeka postupka i naposljetku s ultimativnim ciljem unapređenja njege pacijenta.

Ključne riječi

Komentara 2

CB
cedo.butkovic
14:08 17.04.2024.

Ponos!

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
16:15 17.04.2024.

To su sve izmišljotine. "Robotika" u medicini je veća prevara. Prvo i osnovno, robot je po definiciji uređaj koji autonomno izvrašva operacije. Ovo to ne vrši. Ovo je samo robotska ruka koja može počešati leđa. Puno je učinkovitija robotska ruka koju je napravio Howard iz Teorije velikog praska. Pogledajte. Ovakvi uređaji su u aktivnoj prodaji već gotovo 15 godina, zadnjih 10 intezivno odnosno dovljno dugo da su se uvidjele netočnosti u tvrdnjama proizvođača o nekakvoj superučinkovitiosti, odnosno cijene ne opravdavaju dobiveno, ako ičeg i ima. Ok. lijepo je razvijati tehnologije i svaka čast, ali objektvno ovo će teko naći tržišnu vrijednost osim ako to ne prodaju nekoj velikoj kompaniji koja će to razvijati i proizvoditi u dovoljnoj količini ako to tržite bude tražilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije