Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
80. ROĐENDAN DVD-A HRAŠĆE

Mama, tata, brat, šogorica, supruga, djeca...svi smo u vatrogascima

Foto: Emica Elveđi / PIXSELL
1/15
21.05.2024.
u 09:00

Službeni dokument svjedoči da društvo postoji 80 godina, no, prema predajama, povijest im seže još u 1645., kada je izbio veliki požar u Zagrebu, a u kronikama se spominje da su, odlukom Gradskog senata, kmetovi i podanici obližnjeg imanja Hrašća pristupili raščišćavanju zgarišta i odvoženju pogorjelih ruševnih kuća. Moglo bi se stoga reći da su Hrašćani bili preteča prvih zagrebačkih vatrogasaca.

Što je za Sinj alka, to je za Hrašće vatrogastvo. Iz oko 500 kuća, koliko ih naselje broji, 400 je članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrašće, koje je posljednjih 20 godina najbolje na području Zagreba. I jedno od najboljih u Hrvatskoj, kažu u turopoljskom mjestu koje njeguje takozvano obiteljsko vatrogastvo. Tradicija traje šest desetljeća i ne prekida se, već širi i zahvaća i druge obitelji, govore nam ponosni Hrašćani dok pijemo kavu u centru naselja, u kafiću Florijan, nazvanom po zaštitniku vatrogasaca. A njihov DVD u subotu slavi 80. rođendan.

U nas nema nezaposlenih

Dočekao nas je Zlatko Križanić, koji je član DVD-a Hrašće gotovo pola stoljeća, a predsjednik društva već 35 godina. I njegovi najbliži njeguju tradiciju, djed mu je bio jedan od prvih članova, a i otac i svi stričevi su vatrogasci. Štoviše, s 93 godine na leđima, otac je i najstariji član društva, a stric Juraj Križanić tri je desetljeća bio zapovjednik DVD-a. Posljednje 22 godine pak preuzeo je ulogu počasnog zapovjednika, objašnjava Zlatko Križanić pa ponosno dodaje da je danas svih 11 članova njegove najuže obitelji uključeno u vatrogastvo.

POVEZANI ČLANCI:

– A vatrogasci su pokretači svega dobroga u Hrašću, ništa se ne radi bez njihove pomoći. I velik se broj stanovnika redovito okupi ispred Vatrogasnog doma jer žele pomoći na koji god način mogu. Ponekad u akciju ne možemo ni povesti sve koji se odazovu jer nema mjesta ni potrebe za toliko ljudi – govori predsjednik društva.

Vatrogasna priča njegova prezimenjaka, aktualnog zapovjednika DVD-a Marka Križanića, započela je tako da je za vrijeme rata s društvom sjedio i čekao ispred doma da se ekipa vrati s intervencija jer ih tada nisu puštali sa sobom. I nije odustajao, a danas je profesionalni vatrogasac i zapovjednik hrašćanskoga DVD-a već 22 godine. Cijela njegova obitelj također je uključena u rad društva. Devet od devet članova, ponosno ističe, mama, tata, brat, šogorica, supruga i djeca, svatko ima neku ulogu.

Doduše, supruga Renata nije službeno članica DVD-a, ali je apsolutna podrška, govore u isti glas dok razgledavamo dvoranu Vatrogasnoga doma prepunu pehara i medalja. Renata pritom ističe da vatrogastvo iziskuje mnogo odricanja, a prisjećaju se i potresa na Banovini, najveće intervencije na koju su Hrašćanci išli. Marka tada nije bilo kod kuće punih 18 dana.

Zapovjednik je, naime, član postrojbe obučene za spašavanje iz ruševina po najvišim međunarodnim standardima, Insarag, koja je sposobna u svakom trenutku otići u bilo koji dio svijeta koji je pogođen potresom i sudjelovati u izvlačenju unesrećenih.

Prije petnaestak godina prošli su edukaciju koja se pokazala izuzetno korisna i nakon udara od 5,5 Richtera u metropoli, a njihovi su operativci za potresa koji su pogodili Zagreb te Sisak i Petrinju odradili više od 200 intervencija. U razdoblju od 2009. do 2024. pak članovi hrašćanskoga DVD-a sudjelovali su u prosječno 50 vatrogasnih intervencija i protupožarnih osiguranja godišnje.

Oni koji nisu odlazili u akcije, davali su na raspolaganje strojeve i radnike. Hrašće, naime, broji i 60-ak poduzetnika i nema nijednu nezaposlenu osobu.

POVEZANI ČLANCI:

– Naše je naselje jedna odlično organizirana mjesna zajednica – napominju, pa dodaju i kako svake godine organiziraju dobrotvorni turnir u beli, kada predsjednik Križanić kuha žgance za sve sudionike, a novac koji prikupe daju onome kome je najpotrebniji.

I nikada, napominju, neće smetnuti s uma da u prvom zapisniku iz 1944. stoje da je Hrašće "dobrovoljno humanitarno vatrogasno društvo". Službeni dokument, dakle, svjedoči da društvo postoji 80 godina, no, prema predajama, povijest im seže još u 1645., kada je izbio veliki požar u Zagrebu, a u kronikama se spominje da su, odlukom Gradskog senata, kmetovi i podanici obližnjeg imanja Hrašća pristupili raščišćavanju zgarišta i odvoženju pogorjelih ruševnih kuća. Moglo bi se stoga reći da su Hrašćani bili preteča prvih zagrebačkih vatrogasaca.

Očekujemo dvije tisuće gostiju

U zapisima o osam desetljeća djelovanja, među ostalim, ostalo je zabilježeno i kako je za 20. rođendan DVD dobio zastavu, 1974. je nabavljeno prvo navalno vozilo, a do 1982. je uređen i Vatrogasni dom. Iz devedesetih pamte i intervenciju nakon eksplozije u Dubokom Jarku, prema kojemu su se probijali vozilima dok su još padali projektili.

Danas pak društvo, uz više od stotinu operativaca, broji i 108 pripadnika djece i mladeži, a imaju i oko 80 vatrogaskinja. Svi skupa, u povodu 80. obljetnice DVD-a, u subotu organiziraju veliku proslavu u centru naselja, na kojoj se očekuje dvije tisuće gostiju, a 600 će vatrogasaca sudjelovati u mimohodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije