65. svjetsko prvenstvo

Bernie i Todt zapaprili su vozačima: Promjena i novosti kao nikad prije

Sebastian Vettel
Foto: Reuters (Ilustracija)
15.03.2014.
u 14:45

– Stvar je jednostavna: ako vozač nema brz bolid, ne može pobijediti. I točka. Sjetite se primjera Schumachera, za kojeg se nadam da će se oporaviti

Fino su promiješali karte Bernie Ecclestone, Jean Todt, ali i naš Zrinko Gregurek. Kada su ih bacili na stol, imali smo što vidjeti. Promjena je kao nikad u povijesti formule 1! I to hrabri, jer nešto je trebalo promijeniti, bilo je dosadno posljednje četiri sezone gledati jednog vozača kako dominira u superiornom bolidu.

Toliko se priča okrenula da je taj, Sebastian Vettel, prema testiranjima, sretan ako uopće stigne do cilja! Šezdeset peta sezona počinje u nedjelju, od 7 sati vozi se u Albert Parku u Melbourneu prva od 19 utrka.

Zvuk motora kao - skuter

Najočitija je promjena u motorima. Danas su u bolidima 1.6 V6 motori, čiji zvuk podsjeća na malo bolji skuter u tunelu. Daleko je to od karakterističnog zvuka formule, recimo V12 motora koji je početkom 90-tih vozio Ayrton Senna, ali i solidnog V8 od lani.

– Takav je trend, a to i ne čudi. Sjetite se kada je posljednji put u utrci nekome stao motor. Ja se teško mogu sjetiti... Svi su motore toliko doveli do savršenstva da je trebalo zakomplicirati priču. I to im je uspjelo, motori su na testiranjima “crkavali” kao nikad – analizira Kristijan Habulin, naš vozač formule renault, koji je prije dvije godine pobijedio u Imoli.

I aerodinamika je promijenjena, bolidi više ne drže u zavojima kao prije, slijedom toga izlazna brzina im je manja, no bit će na ravnom brži za otprilike 20 kilometara na sat. U Renaultu, koji opskrbljuje motorima aktualnog četverostrukog prvaka Red Bull, nisu se najbolje snašli u promjenama. Što će se dogoditi s Vettelom?

– Stvar je jednostavna: ako vozač nema brz bolid, ne može pobijediti. I točka. Sjetite se primjera Schumachera, za kojeg se nadam da će se oporaviti, koji je od Ferrarija napravio najbolji bolid na svijetu, a zatim u Mercedesu tri godine nije uspio učiniti mnogo – kaže Habulin, danas testni vozač talijanskih TB Karta i Modene, te dodaje:

Kimi i Alonso težak par

– Brojke ne lažu, prema testiranjima, prvi je favorit ove sezone Lewis Hamilton.

Pitanje je i kako će se u istoj momčadi snaći Ferrarijev novi par Kimi Räikkönen i Fernando Alonso.

– Mislim da će biti problema, koji će početi čim Kimi osjeti da favoriziraju Alonsa. Sumnjam da će se međusobno propuštati. S druge strane, sve će se vidjeti po vremenima, budu li unutar pola sekunde po krugu, bit će neizvjesnih utrka i nakon prvih pet utrka nećemo moći znati tko će osvojiti naslov. No ako se netko opet odvoji, poput Vettela proteklih godina, bit će opet ista pjesma.

>> Hamiltonu pole-position, Raikkonen 12., Vettel tek 13.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije