ratni zločin

Mladić će ipak morati svjedočiti na suđenju Karadžiću

Ratko Mladić
Foto: ICTY
11.12.2013.
u 20:47

Karadžić od njega očekuje da posvjedoči kako se njih dvojica "nikada nisu dogovorili, niti planirali protjerati muslimane ili Hrvate".

Haaški tribunal izdao je danas obvezujući nalog kojim Ratku Mladiću nalaže svjedočenje na suđenju Radovanu Karadžiću, na zahtjev samog Karadžića i kako piše u odluci raspravnog vijeća, planirano je da Mladić u obranu Karadžića svjedoči "u siječnju 2014.", javljaju mediji u Srbiji.

I Karadžiću (70) i Mladiću (68) trenutno se sudi pred Tribunalom s tim da Karadžić privodi kraju svoju obranu, a u postupku Mladiću, tužitelji ovog tjedna završavaju svoj dokazni postupak. Obojica su optuženi za genocid nad 7000 muslimana u danima nakon što je Vojska Republike Srpske, 11. srpnja 1995. zauzela Srebrenicu u istočnoj Bosni koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda, a u to vrijeme Karadžić je bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a Mladić zapovjednik Vojske RS.

Mladić je još u travnju odbio dragovoljno svjedočiti, a Karadžić od njega očekuje da posvjedoči kako se njih dvojica "nikada nisu dogovorili, niti planirali protjerati muslimane ili Hrvate".

Prema Karadžićevom podnesku Mladić bi trebalo potvrditi i da je VRS u proljeće 1995. "u dobroj vjeri" otela pripadnike Unprofora za ratne zarobljenike, a ne za taoce, kako se navodi u optužnici protiv obojice i tijekom iskaza Mladić bi trebao komentirati i svoje opširne bilješke, načinjene za rata u BiH, koje posjeduje i koristi tužiteljstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije