Preteška ploča

Tita pokapali dvaput: Jednom za kamere, a drugi put stvarno!

Josip Broz Tito
Foto: Boris Ščitar
06.11.2013.
u 11:00

Kada su se kamere ugasile, a državnici napustili kompleks, točno u 16.30 sati počeo je drugi pogreb.

Inženjer Dragomir Gavrilović otkrio je Večernjim novostima 2002. godine da je Josip Broz Tito pokopan dva puta – jednom za kamere, a drugi put stvarno.

Gornja mramorna ploča na Titovu grobu teška je devet tona i može se pomicati samo uz pomoć dizalice pa tadašnje vlasti nisu htjele riskirati da nešto pođe po zlu na pogrebu predsjednika Jugoslavije.

Drugi pogreb trajao je do jutarnjih sati

Pred kamerama i za javnost, na Titovu službenom pogrebu, postavljena je lakša mramorna ploča. – Odlučili smo da umjesto prave nadgrobne ploče stavimo "masku", također mramornu, ali znatno lakšu – kazao je Gavrilović.

Kada su se kamere ugasile, a državnici napustili kompleks, točno u 16.30 sati počeo je drugi pogreb. Lijes s tijelom Josipa Broza Tita prvo su izvukli iz grobnice, ponovno ga obložili i spustili na dno. Iznad lijesa stavljena je betonska ploča, a potom navučena i ona mramorna teška devet tona.

Drugi pokop Josipa Broza Tita trajao je do ranih jutarnjih sati.

>>Trg bez maršala? Gradska skupština o promjeni imena

>>Skandal u Srbiji: S groba ukradena odlikovanja Jovanke Broz

Komentara 24

PE
pessimus
12:33 06.11.2013.

u čemu je poanta ovog članka? nije li se i ranije znalo da je dvaput pokopan i da je nadgrobna ploča teška koliko je teška?

LI
libero
12:55 06.11.2013.

Na druga Tita dali devet tonsku ploču da mu se nebi digla Kit....a hahahaa.......

MA
maxxxx
11:38 06.11.2013.

bitno da su zabili glogov kolac, a koliko je teška ploča manje-više bitno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije