Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Najpovoljniji automatici na tržištu

aut_aut_tx.jpg
import
13.03.2006.
u 19:01

Automatski mjenjači više nisu rezervirani samo za jače motore i bogatije pakete opreme, uglavnom većih automobila. Mijenjaju se navike i želje vozača, pa se mijenja i ponuda autoindustrije. Automobili gotovo svih marki isporučuju se i s automatskim mjenjačem  već od segmenta malih gradskih vozila te - ako već ne od najosnovnije opremljenosti - barem uza srednji paket opreme.

U ponudi povoljnijih vozila s automatskim mjenjačem prednjače Hyundai, Kia, Chevrolet, Opel i Renault. Riječ je, naravno, o modelima Hyundai Atos Prime, Kia Picanto, Chevrolet Spark, Opel Corsa i Renault Twingo. Do 100.000 kuna može se kupiti desetak modela opremljenih automatskim mjenjačem.

Automatski je mjenjač, primjerice, moguće ugraditi na sve modele Hyundaija te u kombinaciji s gotovo svim njihovim motorima. Kod Volkswagena također svi modeli već od osnovne opreme imaju automatski mjenjač u ponudi. Ford, ovisno o modelu, nudi automatski mjenjač ili od osnovne, Ambiente opreme (Focus, Focus C-Max, Mondeo) ili od druge po redu.

Kod Toyote je šaroliko - neki se modeli (poput Yarisa) uza sve motore mogu dobiti s automatikom, dok se, primjerice, Corolla samo uz 1,4 D-4D a Corolla Verso samo uz 1,8 VVTi motor može nabaviti s automatikom, odnosno s MM ili višemodnim ručnim mjenjačem koji valja nadoplatiti 5896 kuna. Toyota, naime, uz automatski i ručni mjenjač nudi M-M mjenjač. To je zapravo ručni mjenjač s elektronski kontroliranom spojkom ali - kao i kod klasičnog automatskog - nema papučice spojke. U automatskom načinu rada sustav odabire odgovarajući stupanj prijenosa u skladu s položajem papučice gasa, brzinom vozila i uvjetima vožnje.

Najeftiniji je Nissanov automobil, koji je moguće kupiti s automatskim mjenjačem, Micra 1,2 Acenta A/T po 106.500 kn. Dakle, ne s početnom razinom opreme. Suzuki ima tri razine opreme, a automatika se nudi samo uz najbogatiji GS. U ponudi je Swift 1,3 GS MTA (sekvencijalni mjenjač) za 101.500 kn (s klimom, šest zračnih jastuka...) i Swift 1,5 GS AT (klasični automatik) za 107.400 kuna.

Citroën automatski mjenjač također nudi uz jače pakete opreme, pa je njegov najjeftiniji model s automatikom C3 Exclusive 1,6i BVA (100 KS) koji stoji 127.400 kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije