Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIG B(R)OTHER

Napad “tuljana” postao je reality show 21. stoljeća

grafika za hrvoja :)
05.05.2011.
u 22:00

Elektronički sklop putuje brzinom od 300.000 km/s, pa 
je slika u Bijelu kuću “kasnila” tek oko tri stotinke sekunde

Ubojstvo vođe Al-Qa’ide Osame bin Ladena nije bila samo vrhunska protuteroristička akcija, nego i najbolji reality show kakav ni producenti najvećih televizijskih kompanija ne mogu organizirati. Najpoznatija objavljena fotografija povezana s tom akcijom “mornaričkih tuljana” ne prikazuje specijalce pri upadu nego Baracka Obamu i njegove najbliže suradnike kako skamenjenih lica promatraju sliku na velikom videozidu. Upravo na taj zaslon projicirana je slika koju su u tom trenutku promatrali i komandosi u Bin Ladenovu skloništu.

Točni detalji tehnološkog rješenja koje je u realnom vremenu omogućilo izravan prijenos videosnimke iz Pakistana u desetak tisuća kilometara udaljenu Bijelu kuću drži se strogom tajnom, no elektroničari vjeruju da je riječ o sustavu posebnih odašiljača koje su specijalci nosili sa sobom. Na kacigama napadača bile su montirane sićušne, ali performansama iznimno snažne videokamere bežičnom vezom povezane s odašiljačkom kutijom izbačenom iz helikoptera u dvorište Bin Ladenova skloništa.

Odašiljačka kutija “kupila” je signale s kamera, pojačavala ih i slala videosignal do helikoptera koji je lebdio iznad poprišta akcije. U letjelici je signal pojačavan te “ispucavan” prema satelitu u Zemljinoj orbiti na koji je bila “zakvačena” i Bijela kuća. Signal sa satelita usmjeren je u Washington, gdje je slika projicirana na zaslon pred američkim predsjednikom i zapovjednim stožerom cijele akcije.

Imajući na umu da elektronički sklop putuje brzinom od 300.000 kilometara u sekundi, slika u Washingtonu “kasnila” je za zbivanjima na terenu oko tri stotinke sekunde.

Komentara 12

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:54 05.05.2011.

\"Točni detalji tehnološkog rješenja koje je u realnom vremenu omogućilo izravan prijenos videosnimke iz Pakistana u desetak tisuća kilometara udaljenu Bijelu kuću drži se strogom tajnom\" Pa ovo je NEVJEROJATNO!!! Da se jedan novinar (ili \" novinar\") u 21. stoljećuu beskrajno čudi direktnom prijenosu tv slike??? Od kuda je taj lik uskočio u današnjicu? Gdje se skrivao zadnjih 20 godina??? Zar zadnjih 20 godina nikada nije gledao prijenose skijaških utrka kada predvozač skija sa kamericom na kacigi i cijeli svijet to gleda u REALNOM vremenu??? Pa ako su to mogli skijaši prije 20 godina, mogu valjda i elitni komandosi danas, gotovo ČETVRT stoljeća nakon skijaša :(( PRETUŽNO da takvi \"novinari\" imaju pristup listu papira...

OB
-obrisani-
23:53 05.05.2011.

hehehe... kekec, ti tehnički detalji su stroga tajna isključivo za ovog novinara... usput rečeno, ne kasni slika 1 stotinku, već znatno više, iz više razloga: 1. geostacionarni sateliti za direktni prijenos TV slike nalaze se na visini 37.000 km, daklee udaljenost koju TV signal mora prijeći nije 10.000 nego 50-60.000 km... 2. slika se ne prenosi kao kontinuirani analogni signal već se digitalizira i šalje u paketima (poput informacija u LAN mreži ili internetu), pri čemu nastaje još puno veće kašnjenje...

Avatar dragi Ivo
dragi Ivo
22:46 05.05.2011.

Imajući na umu da elektronički sklop ima nešto što se zove masa ne može putovati brzinom od 300.000 kilometara u sekundi.Halo! Električni signal / elektronički sklop.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije