Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Bečka opereta protiv EU

30.06.2008.
u 19:31

Zahtjev bečkih socijalista, koji traže da se ubuduće za svaku, i najmanju promjenu teksta Lisabonskog ugovora provede referendum, uzdrmao je vladajuću koaliciju.

Taj nenadani potez austrijske ljevice zadao je još jedan udarac proširenju Europske unije, a to bi čak moglo izravno utjecati i na hrvatska nastojanja za pristup bruxelleskom klubu.

Nakon propasti starog ustava zbog francuske i nizozemske odbijenice te nakon nedavnog irskog “ne”, koje je pokopalo Lisabonski ugovor, Europska unija sada navodno radi na preinakama Lisabonskog ugovora.

Ali upravo tu uskaču austrijski socijalisti i traže referendum ako dođe i do najmanjih promjena. Istodobno valja reći kako su izgledi da Austrijanci na referendumu potvrde jedan novi ugovorni tekst za Europsku uniju danas veoma mali. Podrška stanovništva Uniji pala je u Austriji na najniže grane.

Utoliko više iznenađuje da su se bečki socijalisti, još donedavna gorljivi pristaše EU, na svoju najnoviju operetu odlučili u zajednici s najtiražnijim austrijskim, desničarskim tabloidom, koji već godinama vodi žestoku kampanju protiv EU, protiv islama i protiv turskog pristupa, uporno šireći ksenofobiju.

Najžešće kritike Gusenbaueru upućuju ne samo narodnjaci, koalicijski partneri u vladi, nego ona dolazi i iz vlastitih, socijalističkih redova.

Ima mnogo pitanja. Namjerava li Gusenbauer na valovima rastućeg austrijskog euroskepticizma loviti glasove desno od centra?

 Je li mu jasno da će se socijalisti, nekadašnja stranka jednog Kreiskog i jednog Vranitzkog, sada naći u istom kolu s čitavom vojskom poznatih austrijskih antieuropejaca, kao sto su Jörg Haider ili njegov bečki pobratim Heinz Christian Strache?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?