Strategija FGS

Alternative će u Centar banci imati 51% udjela

'20.12.2011., Zagreb - U poslovnici Centar banke odrzana je konferencija za medije. Predsjednik uprave Ivo Markotic i vlasnik Dragutin Biondic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
21.04.2012.
u 09:00

Preuzimanje Obrtničke štedne banke u stečaju bilo je “pokazna vježba” u okrupnjavanju, a cilj - 500 klijenata obrtnika

Ulagač u Centar banku – Fond za gospodarsku suradnju Alternative Private Equity – postat će nakon dokapitalizacije s 97 milijuna kuna, od čega je polovica državnih, većinski vlasnik s udjelom od oko 51%. Da je ulaskom u Centar banku tek počeo proces konsolidacije malih banaka, kojima tijekom pet godina namjeravaju obuhvatiti četiri-pet banaka i stvoriti jednu srednje veliku nacionalnu banku za financijsko praćenje malog i srednjeg gospodarstva, istaknuo je na druženju s novinarima čelnik Alternativea Zoran Zemlić.

– Poticanje razvoja gospodarstva kao cilj FGS-ova ima prednost pred stjecanjem dobiti, što je inače cilj venture capital fondova – odgovorio je Zemlić na kritike stručne javnosti koja postavlja veliko pitanje oko ulaganja FGS-ova u sektore brodogradnje i financija. Alternative, kaže, u početku ne računa na neki veći profit, no očekuje “zadovoljavajući povrat” nakon izlaska iz investicije, u petogodišnjem ciklusu dezinvestiranja koji slijedi nakon prvih pet godina okrupnjavanja. Predsjednik uprave Centar banke Ivo Markotić, osim kapitala FGS-a, računa i na APN te ostale Vladine projekte preko kojih bi se “spojili” s kooperantima koje treba financijski pratiti.

– Preuzimanje Obrtničke štedne banke u stečaju bilo nam je pokazna vježba u okrupnjavanju, a ciljna skupina 500-tinjak njihovih klijenata, obrtnika Zagrebačke županije – izjavio je Markotić te najavio proizvode kojima će pomoći deblokadu i nastavak poslovanja blokiranih obrtnika. Upućeni smatraju da je sljedeća banka koja će im se pridružiti Kovanica.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
13:03 21.04.2012.

A hrv. vlada misli izvuč državu iz krize onda mora cijeli bankarsi sektor pod nadzor hvratskog kapitala i hrv. države ............ . To rade mnoge zapadne zemlje ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije