Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljsko srebro

AUDIO može restrukturirati i konsolidirati tvrtke prije prodaje

'audio_PXL_unu_010411'
''
01.04.2011.
u 17:21

AUDIO će upravljati cjelokupnom državnom imovinom, osim šumskog, poljoprivrednog i turističkog zemljišta, te imovinom koja je u funkciji očuvanja suvereniteta zemlje

S gašenjem Hrvatskog fonda za privatizaciju i jučerašnjim prvim danom novoosnovane Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) promijenio se i način upravljanja državnom imovinom, naglasio je jučer na predstavljanju nove agencije potpredsjednik Vlade i predsjednik upravnog vijeća AUDIO-a Petar Čobanković.

AUDIO će upravljati cjelokupnom državnom imovinom, osim šumskog, poljoprivrednog i turističkog zemljišta, te imovinom koja je u funkciji očuvanja suvereniteta zemlje, objasnio je Petar Čobanković bit nove institucije koja će zamijeniti HFP i Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Veća financijska korist

Osim toga, za razliku od aferama praćenog HFP-a, AUDIO ima ovlasti provoditi restrukturiranje i konsolidaciju tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, čime državi i proračunu može osigurati i veću financijsku korist.

– Rad HFP-a i pojedine privatizacije pratile su negativne konotacije, ali to je sve bilo u doba tranzicije kada nismo imali primjer u koji ćemo se ugledati. Sada imamo iskustva u tome, a rezultat su svega toga Zakon o upravljanju državnom imovinom i AUDIO – priznao je Čobanković. Glavni zadatak AUDIO-a svakako će biti izrada javnog registra državne imovine koji će svakome biti dostupan na internetu.

Čobanković nije znao kolika je vrijednost imovine kojom će upravljati AUDIO, no zato je nabrojio ono što je zasad poznato. Tako se u državnom vlasništvu nalazi 2,031.465 hektara šuma i šumskog zemljišta, 550.466 hektara poljoprivrednog zemljišta, 42,265.808 četvornih metara građevinskog zemljišta, 10,458.709 četvornih metara građevina s pripadajućim zemljištem.

Kada se govori o dionicama i udjelima u trgovačkim društvima, u državnom je vlasništvu 56 društava u kojima država ima 50 ili više posto udjela i čija je nominalna vrijednost procijenjena na čak 10,72 milijarde kuna. U 30 tvrtki država ima udjele od 25 do 49,99 posto, a njihova je nominalna vrijednost 783,64 milijuna kuna. Do 24,99 posto udjela država ima u 346 tvrtki, a njihova je nominalna vrijednost 1,1 milijardu kuna. Tu je još i takozvani rezervirani portfelj za bivše vlasnike u kojem se nalaze 223 društva čija je nominalna vrijednost 558,45 milijuna kuna.

Također, država upravlja i imovinom 15 javnih poduzeća, odnosno strateških društava vrijednih 130,89 milijardi kuna.

Ostaju svi zaposlenici

Ipak, pitanje je i kad bi se svi spomenuti iznosi zbrojili, koliko bi to bio realan prikaz ukupne imovine jer se, što je i Čobanković potvrdio, u prijašnjim prodajama potvrdilo da je jako teško na tržištu postići prodajnu cijenu jednaku nominalnoj.

Umjesto samo na javnim dražbama ili javnim prikupljanjem ponuda, AUDIO će odsad dionice i udjele moći prodavati i na IPO-u, na javnim i elektroničkim dražbama, ponudom na burzi, prihvatom ponuda za preuzimanje, istiskivanjem manjinskih dioničara te javnim pozivom za dokapitalizaciju.

Ravnatelj AUDIO-a Vedran Duvnjak rekao je da će agencija preuzeti svih 150 zaposlenika HFP-a te 57 zaposlenika Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

346 je tvrtki u kojima država ima udjele do 24,99 posto, a njihova je nominalna vrijednost 1,1 milijardu kuna

je društava u kojima država ima 50 i više posto udjela, a njihova je nominalna vrijednost 10,72 milijarde kuna

je društava u kojima država ima udjele od 25 do 49,99 posto, a njihova je nominalna vrijednost 783,64 mil. kuna

Komentara 3

DU
Deleted user
00:20 02.04.2011.

teško je i povjerovati dokle oni idu sa svojim ludostima. promijenili hfp-u ime, i idemo ispočetka, kao da ništa dosad nije bilo! da su bar iskoristili trenutak za radikalno restrukturiranje, ali ne, preuzet će opet iste zaposlene i promijinet ćee se samo ime i neka će tiskara dobro zaraditi tiskajući nove obrasce. i to im je primjer uspješne konsolidacije, njihov vlasititi. za konsolidaciju su potrebna najviša poslovna znanja, i to isključivo u predmetnim oblastima, a njihovi kadrovi ne znaju sastaviti ni čestit dopis. stvarno nevjerojatno.

DR
drug
06:31 02.04.2011.

Sjasi Murta da uzjasi Kurta.........svaki dan se pitam i pitam.....ovolike crkve ...postenje na sve strane....mito ..korupcija...Kutle ...Sanader...gdje je kraj ovome \"Bespucu\"....koja se zove......Lijepa Nasa....

LU
Lujo123
22:08 02.04.2011.

\"AUDIO će upravljati cjelokupnom državnom imovinom\" Ak budu to delala ova dva lika na skiki onda bu sve otišlo u 3PM! Pa na kojem javnom natječaju su ovi izabrani i koji su program posla ponudili? O Državo jeb*m te kurvu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije