Nema investicija

Banke oprezne: Prvi put nakon izbijanja krize manje kredita

'09.07.2012., Osijek - Konferencija za medije u PU Osjecko baranjske zupanije povodom zapljene kilogram kokaina. Zaplijenjen novac. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
22.08.2012.
u 12:00

Dramatično smanjenje kredita bilo je posebno izraženo kod poduzeća – oko 7 milijardi kuna

Banke su prestale kreditirati gospodarstvo! Prvi put od izbijanja krize HNB je zabilježio pad ukupne mase kredita za približno četiri milijarde kuna, a događao se u razdoblju od travnja do kraja lipnja 2012. Dramatično smanjenje kredita bilo je posebno izraženo kod poduzeća – oko 7 milijardi kuna.

>> Plasmani novca

Banke: Nismo krivci

HNB u mjesečnoj analizi objašnjava da je to smanjenje u najvećem dijelu bilo posljedica prebacivanja kreditnih linija za brodogradnju s tvrtki na državu. Ministarstvo financija preuzelo je tijekom travnja i svibnja 5,5 milijardi kuna kreditnih obveza brodogradilišta pa se te svote sad ne vode kao kreditno zaduženje tvrtki, već države. No, i bez te transakcije došlo je do pada kreditnih plasmana tvrtkama većeg od milijardu kuna. Bankari odgovaraju da problem nije u njima i njihovu odnosu prema klijentima, već u potražnji.

– Nije bilo promjena u kreditnim politikama Zagrebačke banke, već je došlo do pada potražnje – kaže Helena Ilić iz Zagrebačke banke. Uobičajeno otvoreniji prema javnosti, Erste banka potvrđuje da su u prvom dijelu godine imali pad plasmana 0,8%, što pripisuju padu potražnje, posebno kod pravnih osoba.

– Erste banka prati sve zdrave poduzetničke inicijative s ciljem rasta realnog sektora i rasta zaposlenosti u njemu, no rast kreditiranja uvelike ovisi o broju kvalitetnih i isplativih projekata, kojih je sada razmjerno malo. Povećanje broja takvih poduzetničkih projekata ovisit će i o ukupnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u gospodarstvu – navode u Erste banci.

Oprez banaka potaknut je i velikim iznosom nenaplaćenih kredita, koji je kod tvrtki oko 23%. Proizlazi da je sigurnije novac držati u trezoru centralne banke ni za kakve kamate nego ga plasirati tvrtkama uz pretpostavku da će svaka četvrta ili peta kuna biti izgubljena.

– Problemi s naplatom zajednički su problem svih bivših tranzicijskih zemalja. Istraživanja pokazuju da visok udio loših kredita negativno djeluje na investicijsko ponašanje poslovnih banaka, a samim time i na ekonomski rast, što onda kreira začarani krug i dovodi do daljnjeg rasta nenaplativih kredita – objašnjava ekonomist Josip Tica, koji smatra da je trebalo koristiti neke od lanjskih preporuka MMF-a vezanih uz zaustavljanje rasta loših kredita, a koje uključuju donošenje novih zakona o stečajevima, likvidacijama i bankrotima, kako bi se loši krediti što prije izbacili iz bilanci i normaliziralo kreditiranje zdravog dijela ekonomije.

Nema investicija

– Kod nas nije bilo sluha za rješavanje ovih problema, a u HNB-u su i dalje pobornici taktike ignoriranja problema dok problem ne nestane – dodaje Tica.

Bernard Jakelić, ravnatelj u HUP-u, kaže da potražnje nema jer je građevinski sektor pao 40 posto, a on je bio najveći 'potrošač kredita', izvozna su tržišta također u problemima, pa nema ni investicija.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:48 22.08.2012.

„...već je došlo do pada potražnje...“Naravno kada ova Vlada čini sve da smanji potrošnju građana doslovce gušenjem građana porezima, davanjima i podizanjem cijena...ma nek propadnete i Vi bankari i ova antinarodna Vlada...

Avatar Torento
Torento
22:49 22.08.2012.

Naravno, a uložiti u navodnjavanje te u podupiruću industriju za poljoprivredu (pumpe, cijevi, konstrukcije za staklenike, staklene ploče itd.) kao i u energetiku (solarne čelije) ??? Ah da, zaboravio sam da je većina banaka u vlasništvu Italije, pa ne želi raditi konkurenciju gospodarstvu svoje matične zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije