Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka pred bankrotom

Grčki radikalni "Plan B" za spas od bankrota

'Greek Finance Minister George Papaconstantinou prepares for a Reuters Insider television interview during a visit to the Reuters newsroom in Canary Wharf, London December 16, 2009.  Papaconstantinou
'JONATHAN BAINBRIDGE'
02.02.2010.
u 17:02

Javni dug ove zemlje dosegnuo je 300 milijardi eura, a novi plan predviđa radikalne mjere i dodatna smanjenja javne potrošnje, smanjenje plaća i različitih naknada te potpora socijalnim skupinama

Grčki ministar financija Georgios Papakonstantinou do kraja ovog tjedna trebao bi objaviti nove radikalne mjere, nazvane "Planom B", za spas grčkoga gospodarstva i izbjegavanje bankrota, objavili su grčki mediji.

Uvođenje "Plana B"

Reuters je pak objavio kako Papakonstantinouov plan predviđa radikalne mjere - dodatna smanjenja javne potrošnje, smanjenje plaća i različitih naknada te potpora socijalnim skupinama. Spominju se i povećanje davanja na gorivo i povećanje poreza na dohodak. Odluku o aktiviranju radikalnog "Plana B", za koji se dugo tvrdilo da ne postoji, donio je poslije Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu grčki premijer Georgios Papandreu, pošto je doznao kako od EU Grčka neće dobiti konkretnu pomoć. Grčki javni dug veći je od 300 milijarda eura i premda su predstavnici vlada država EU decidirano rekli kako Grčka neće biti isključena iz eurozone te kako njezin status u Uniji nije sporan, europski povjerenik za ekonomiju Joaquin Almunia izjavio je u Davosu kako saniranje grčkog duga za sada nije u planu Europske unije. Grčki mediji pišu kako će vlada u iduća dva tjedna predložiti nove prijedloge poreznih zakona, reforme sustava osiguranja te mjere kojima bi se trebali povećati prihodi u državnom proračunu. Europska komisija trebala bi u srijedu odobriti grčki plan stabilnosti i razvitka.

Najava novih prosvjeda

U tom su planu sadržane mjere koje bi trebale izvesti Grčku iz krize i uvesti red u javne financije.

Posao vladi dodatno otežavaju i poljoprivrednici koji već dva tjedna prosvjeduju, a zbog najave smanjenja plaća prosvjede su najavili i carinici i porezni službenici.

Ključne riječi

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
21:43 02.02.2010.

google .. . EU Has No Greek ‘Plan B;’ Finance Chief Pledges Cuts (Update2)

UK
Ugo Kajvez
21:46 02.02.2010.

Evo što znači veličanstvena EU, ko vas šiša, .. propadnite, ali prvo ćemo vam uzeti lovu. ...... . I sad pitajte me zašto ne podnosim EU .......

VI
Vig
22:45 02.02.2010.

Ugo, a što si ti možda mislio da će EU sanirati sve naše dugove nastale višegodišnjom sustavnom pljačkom, ako i kada budemo primljeni u članstvo !? Malo sutra. Svi bi htjeli kruha bez motike i kredita. Ne može se vječno živjeti na dug - sve dođe na naplatu - kad-tad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije