Gospodarenje pričuva

HNB zaradio dvije milijarde kuna, ali u proračun ne ide ni lipa

'26.10. 2009, Zagreb; Hrvatska - U hotelu Sheraton odrzava se Dan Velikih planova,kako pripremiti tvrtku za polovanje 2010 godine. Jadranka Kosor govorom je sluzbeno otvorila konferenciju. Zeljko Roha
'Goran Jakus/24sata'
15.07.2011.
u 20:00

Dobit je, kažu, posljedica tečajnih razlika, a Vlada je spočitnula HNB-u što su mu prihodi od kamata pali 345 milijuna kuna.

Bez obzira na dvije milijarde kuna dobiti iz 2010., proračun ove godine neće dobiti ni lipe iz HNB-a. Ta je dobit, kažu u HNB-u, posljedica tečajnih razlika te će završiti u državnim pričuvama.

Lani je, na primjer, proračun dobio 318 milijuna na četiri puta manju dobit, ali je ona proizlazila iz zarade na kamatama, a ne na tečajnim razlikama. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila godišnje izvješće HNB-a, ali je upozorila na to da su kamatni prihodi HNB-a pali 345 milijuna kuna, odnosno 60 posto.

– Podaci su takvi kakvi jesu, a oni su rezultanta već poznatih načela u upravljanju međunarodnim pričuvama: ponajprije se vodi računa o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, a tek uz te pretpostavke i o što boljem prinosu. To je vrijedilo i u prošloj i u pretprošloj godini, ali su uvjeti ulaganja i međuvalutni odnosi na svjetskom financijskom tržištu lani bili nepovoljniji, pa se to odrazilo i na rezultat – odgovorili su u HNB-u.

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
20:13 15.07.2011.

ne bi ni ja uplaćivao u proračun da mogu to ikako izbjeć. pa iz tog proračuna HDZ grabi kako god stigne... manje u proračunu-manje za HDZ : )

SO
Somelier
21:50 15.07.2011.

To je to o čemu ja stalno govorim. Živi se od kursnih razlika. Tek je pola godine. Sad tek dolazi prava sezona a onda Božični i Novogodišnji p\'raznici. Tu će se namlatiti još grdni milijuni. Treba uvesti Euro pa će mo imati još više turista i veču potrošnju. Ovako se moram pitati tko raspolaže tim novcem od kursnih razlika.

MA
marinkomarinko
14:58 18.07.2011.

čije su to pare g. rohatinski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije