svijet pliva u nafti

Idućih godina čudo – znatno će padati cijene nafte, plina i struje!

nafta
Nikola Čutuk/PIXSELL
17.05.2013.
u 15:30

Frakturiranje ruši cijene nafte i plina u SAD-u, a budu li Amerikanci izvozili, čudo stiže i do nas.

Idućih godina dogodit će se čudo – znatno će padati cijene nafte, plina i struje! Cijena energenata raste godinama jer zalihe presušuju a svakoga dana povećava se njihova potrošnja, ponajviše u brzorastućim zemljama – Kini, Indiji, Brazilu... Sada dolazi do povijesne prekretnice – stručnjaci govore o pravom "pozitivnom strujnom udaru" jer se očekuje znatan pad cijena nafte i plina, što će na kraju smanjiti i cijenu struje.

Strojevi rade 24 sata

Izlet do benzinske postaje za hrvatske je vozače u posljednjih nekoliko godina postao noćna mora. Cijene goriva uzletjele su u nebo, a u rujnu 2012. litra benzina premašila je 11 kuna i dostigla povijesni vrh. Puni spremnik predstavljao je veliki udar na obiteljski proračun. Čak i oni koji nemaju automobil nisu pošteđeni divljanja cijena energenata, koje se umnogome zasniva i na špekulacijama. S cijenom nafte vrlo su brzo i komunalni troškovi uzletjeli u nebo. Ali sada se situacija okreće za 180 stupnjeva. Situacija na međunarodnom tržištu nafte popravila se i odjednom je ponuda na tržištu premašila potražnju. A razlog je samo jedan – SAD i Kanada umirile su tržište novom proizvodnom metodom – fracking. To je nova tehnologija koja već sada mijenja svijet, a u budućnosti će ga mijenjati još više. Fracking (lomljenje) nova je metoda vađenja plina i nafte iz škriljevca na dubinama do 5000 metara. U Kanadi su iz pijeska bogatog naftom izvađene goleme količine mineralnih ulja. Ista je situacija i u Sjedinjenim Državama. Tamo strojevi rade 24 sata, unatoč prosvjedima aktivista, koji upozoravaju da nova tehnologija zagađuje podzemne vode.

– Sjeverna Amerika pokrenula je valove. Došlo je do šoka u ponudi nafte i plina – izjavila je Maria van der Hoeven, šefica Međunarodne agencije za energiju (IEA), u najnovijoj analizi tržišta nafte i plina. Ona očekuje da će se fracking tehnika (tzv. frakturiranje ili lomljenje, drobljenje) uskoro primjenjivati i u drugim regijama svijeta, što će dovesti do još veće ponude i znatno nižih cijena energenata. IEA predviđa da će se proizvodnja nafte u Sjevernoj Americi povećati za 3,9 milijuna barela po danu.

Od uvoznika izvoznik

Neki analitičari već do kraja ove godine očekuju pad cijene barela nafte na 80 dolara, s trendom daljnjega pada. Hrvatski stručnjaci slažu se da bi niže cijene nafte, dogode li se u Americi i bude li Amerika izvozila tu jeftiniju naftu, dovele i do pojeftinjenja crnog zlata u Europi. Cijena plina u Americi je već pala, na trećini je europskih, a SAD bi do 2015. od uvoznika plina mogao postati izvoznik.

– Kada bismo sagradili LNG i opskrbljivali se plinom iz Amerike, sigurno bismo imali jeftiniji taj energent – objasnio je naftni stručnjak Jasminko Umićević. Problem s frakturiranjem jest taj, nastavlja, što nije ekološki najprihvatljivija tehnologija jer može zagaditi vodu.

– Jedno je tom metodom vaditi naftu i plin u Americi koja ima velika, nenaseljena prostranstva ili u Europi gdje su zemlje gusto naseljene – rekao je Umićević. Davor Štern smatra da treba regulirati cijene nafte na burzama i ograničiti špekuliranje.

>>Godinama namještali cijene goriva? BP i Shell pod istragom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije