Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU FONDOVI

Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka

VISERA
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
14.10.2019.
u 12:08

Ekipa iz Zagreba koji radi na razvoju robotske automatizacije. Njihov se proizvod zove VISERA, robot za automatizaciju knjigovodstva malih i srednjih poduzeća, a za razvoj dobili su sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj

Kada se spomene pisanje projekta za dobivanje sredstava iz Europskih fondova, u Hrvatskoj je još uvijek većini ljudi to jako apstraktno. Međutim da put dobivanja poticaja iz Europskih fondova ne mora biti nemoguća misija dokazuje uspješna priča Miljenka Vukovića, osnivača tvrtke Vuković Intelligent Systems.

Tvrtka je dobila sredstva za daljnji razvoj i komercijalizaciju proizvoda na natječaju Inovacije novoosnovanih MSP-ova - II faza, koji je Europski fond za regionalni razvoj dodjeljivao u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U konkretnom projektu za koji je tvrtka Vuković Intelligent Systems dobila sredstva EU fondova, riječ je o nečem doista inovativnom. Rade na razvoju robotske automatizacije unosa podataka namijenjen za knjigovodstva malih i srednjih poduzeća. Naime, riječ je o softveru koji sam unosi podatke u drugi softver i time štedi vrijeme koje se gubi u dosadnom i zamornom pretipkavanju administracije.

Ideja je da robot u potpunosti automatizira unos ulaznih i izlaznih računa, obračuna plaća i tome slično i samostalno ih bilježi u odgovarajući knjigovodstveni sustav nekog poduzeća. Robot čita sve podatke potrebne za knjiženje, unosi ih u softver i također može generirati nalog za plaćanje, primjerice računa dobavljača kroz e-banking i automatizira taj proces. Sam softver radi tako da skenira podatke s dokumenta, bilo da je on u digitalnom ili papirnatom obliku. Robot zatim unosi podatke u odgovarajuće kućice u knjigovodstvenom programu ili poslovnom sustavu, a to na ekranu izgleda kao da se podaci sami unose, objašnjava naš sugovornik

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Kako u praksi izgleda robotska automatizacija?

I u firmi u kojoj sam prije radio bio sam suosnivač i manjinski suvlasnik, tako da mi je poduzetništvo oduvijek bilo prvi izbor. Prije osnivanja tvrtke, 15 godina sam se bavio poslovnom analitikom. Kada sam prvi put čuo za robotsku automatizaciju, zaljubio sam se i počeo proučavati. Jer koliko god se danas trudimo maksimalno automatizirati redovne procese u poslovanju, još uvijek imamo jako puno ručnog unošenja podataka s papira ili pretipkavanja iz softvera u softver. Počeo sam proučavati tu tehnologiju i ideja mi je bila da ne nudimo samo usluge automatizacije poslovnih procesa za velike sustave što se najčešće radi u području robotske automatizacije poslovnih procesa, nego da napravimo svoj proizvod koji možemo instalirati i prodavati kao proizvod ili iznajmljujemo kao licence. Komercijalni model mi nije bio toliko bitan, bitno mi je da razvijemo neki svoj proizvod, objašnjava idejni začetnik i osnivač tvrtke Vuković Intelligent Systems.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

S njim su u timu developerica Lucija Oštrić i RPA konzultantica Laura Kos.

Iako to nije područje kojim sam se bavila na Fakultetu elektronike i računarstva, jako mi je zanimljivo jer se doista radi nešto konkretno i nešto što je stvarno potrebno. Nije da razvijam neku aplikaciju koja već postoji u 15 zemalja i samo ju prilagođavam za nekoga tko će je možda koristiti, nego radimo nešto što ljudima zbilja treba, priča nam developerica Lucija Oštrić.

S obzirom na to da se radi o nečem što je automatizirano, sve što se isprogramira mora se provjeriti i testirat. Odličan je osjećaj kada isprogramiraš nešto i zatim vidiš na ekranu kako radi, priča Laura, po struci prvostupnica ekonomije koja sad i sama sudjeluje u svim procesima. Primjerice, s našim robotom koji konstantno testiramo na vlastitom knjigovodstvu, više uopće ne moramo stalno gledati na mail je li neki račun došao, to se sve automatski povlači, unosi i raspoređuje. Mi smo ranije sve pretipkavali ručno i unosili ručno što je prilično zamoran posao. Zato mi je jako drago da radimo na nečemu što rješava taj problem, dodaje Laura.

Cilj nam je da podržimo što više poslovnih sustava koje koriste knjigovodstva i samim time da dobijemo što širi krug partnera. Intenzivno radimo na tome da u konačnici dobijemo što standardnije rješenje koje ne bi trebalo mnogo reprogramirati prema potrebama klijenta nego da u samom sustavu postoje parametri koji će pokriti što više potreba korisnika.

Sadržaj je nastao u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije