prilagođavanje EU

Je li Hrvatska spremna za zelenu gradnju?

'European Union envoy to Croatia Paul Vandoren talks during an interview with Reuters in Zagreb November 22, 2011.  REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: POLITICS PROFILE)'
Reuters/PIXSELL
19.10.2012.
u 20:14

Hrvatsku ulaskom u EU očekuju mnoge promjene po pitanju zelene ekonomije, kazao je Paul Vandoren

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren prisustvovao je Better Building Brunch-u na kojem je, obrativši se prisutnima iz redova politike i gospodarstva, kazao kako Hrvatsku čekaju mnoge promjene ulaskom u EU, posebice po pitanju zelene ekonomije, piše 24 sata.

- Ako Hrvatska želi imati koristi od pristupanja Europskoj uniji, mora se informirati i pripremiti kako bi mogla iskoristiti velika financijska sredstva iz EU fondova -kazao je za 24 sata Vandoren koji je upozorio kako novac neće biti dodijeljen bez ulaganja napora već samo ako Hrvatska bude imala administrativne kapacitete.

Promjene su potrebne i kako bismo dugoročno podigli kvalitetu i standard života u Hrvatskoj. - Razvoj održive i zelene hrvatske ekonomije, uključujući i eko-poljoprivredu, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, eko-turizam i još mnogo drugih mogućnosti direktno će utjecati na konkurentnost Hrvatske na europskom i globalnom nivou - kazala je za 24 sata Vedrana Likan iz Savjeta za zelenu gradnju, a gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel istaknuo je kako kao cijelo društvo trebamo učiti i prilagoditi svoje ciljeve europskim, a građanima je preporučio informiranje o prednostima zelene gradnje.

- Čak i ako je početna investicija nešto veća, ona dugoročno donosi uštede prilikom življenja - kazao je za 24 sata Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada koji je Financial Times nedavno proglasio europskim gradom budućnosti. Novosel je na kraju naglasio da i banke, fondovi te druge državne institucije moraju učiniti korak da građanima to ne bude teret već poticaj da krenu u investiciju jer korist od toga, kako je kazao za 24 sata,  imaju i mali investitori i država.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Više o temi pročitajte na stranici Niskoenergetska kuća A-Ž. Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG projekt je 24 sata u kojem možete pratiti sve faze gradnje niskoenergetske obiteljske kuće.

>> Niskoenergetska kuća: Ušteda energije, čist okoliš, isplativost...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije