Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVENIK GODINE

Silvio Kutić: Griješili smo, ali smo kroz te greške i uspjeli

Silvio Kutić
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 15:21

Silvio Kutić završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pa se zaposlio u HEP-u. Nije ostao dugo, tek toliko da shvati da želi nešto posve drugo.

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, a i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Neki ih zovu najbogatijim Hrvatima, i doista je jako lako moguće da su Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić najimućniji među nama.

No, teško je u bilo kojem trenutku procijeniti koliko njihov Infobip zapravo vrijedi. Jer, oni se bave uslugama u realnom vremenu gotovo na cijelom prostoru kugle zemaljske, njihove su usluge do sada dotakle više od 60 posto svjetskih mobitela, ugrubo bi to bilo gotovo pet milijardi ljudi. I sve iz Hrvatske.

Virtualna općina iz garaže

Bilo koja država, pa i Amerika sa svojom Silicijskom dolinom bez problema bi prihvatila ponudu da se kod njih smjesti tvrtka koja u Vodnjanu ima Pangeu, najveći IT kampus u regiji. Zapošljavaju više od 1200 ljudi u više od 60 ureda širom svijeta, ta će brojka garantirano rasti, jer na redu je novi kampus, Alpha Centauri koji se gradi u Svetoj Klari pored Zagreba.

Silvio Kutić završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pa se zaposlio u HEP-u. Nije ostao dugo, tek toliko da shvati da želi nešto posve drugo. Vratio se u Vodnjan. Želio je ostvariti ideju lakše komunikacije svojih sugrađana s administracijom i drugim ustanovama, SMS-om ili mailom – Virtualna općina bila je nešto poput društvene mreže za lokalnu zajednicu i samoupravu.

– Još krajem 2001. počeo sam raditi na softverskom projektu Virtualna općina koji je implementiran krajem 2002. u Vodnjanu. Izabel se priključio negdje 2003. Programirali smo u mojoj garaži. Kada smo 2006. osnovali tvrtku Infobip, nas dvojica bila smo jedini zaposleni. Prvi ured imali smo u poduzetničkom inkubatoru u Puli. Roberto nam je stalno pomagao, a u Infobip je prešao 2009. s mjesta tehničkog direktora u Uljanik Strojogradnji – rekao nam je Kutić za posjeta vodnjanskom kampusu 2017.

Foto: Dusko Marušić/PIXSELL

Upravo su na Virtualnoj općini shvatili kako SMS kanal i dalje ima najviše potencijala za komunikaciju s korisnicima. Jedan ured, dva laptopa, dva mobitela i jedan modem bilo je sve s čime su krenula dva razvojna programera, Izabel i Silvio u stvaranje danas globalnog giganta Infobipa. Ono što obilježava osnivače Infobipa čiji su prihodi prošle godine dosezali oko 435 milijuna eura, jest rekluzivnost.

Praktično u potpunosti van oka domaće javnosti, u Vodnjanu koji ima tek 3000 stanovnika stvoren je kampus Pangea koji je temeljito, sa svime što se u njemu događa, predstavio upravo Večernji list prije dvije godine.

Tek je otvorenje Pangee na koje je došao i premijer Andrej Plenković širu javnost uputilo na središte hrvatskog IT-a. A to je Vodnjan.

Važno je brzo reagirati

Uspjeh, čini se, nije promijenio ni Silvija ni Roberta ni Izabela. U jednom će intervjuu Silvio Kutić reći da ne gomila automobile niti kupuje nekretnine, već si je kupio – dvije makete aviona koje drži na radnom stolu. No, kupuje i knjige, preko, primjerice, Amazona nabavlja najnovije knjige o tehnologiji, čita ih i online, cijelo brdo, a čita i dalje jer se tehnologija mijenja brzo, pa je i brza reakcija vrlo važna. Sve to uspijeva, rekao je tada, jer mu radni dan počinje već u tri ujutro.

Foto: Dusko Marušić/PIXSELL

– Probudim se u četiri pa radim do sedam. Onda se igram s klincima. U osam opet počnem raditi pa odem na skvoš. Podvečer se opet družim s obitelji. Jučer sam zaspao prije deset i probudio se u tri ujutro. No, rutina je ista. Takav mi je bioritam zadnje dvije-tri godine. Prije toga, dok nisam imao djecu, bio bih ili vani ili radio do 2 ili 4 ujutro pa se probudio malo kasnije – detaljniji je bio Silvio Kutić u intervjuu za Poslovni dnevnik.

Tko je posjetio Infobip u Vodnjanu vidio je uživo što znači brza reakcija. Krivulje na ekranima koji se nalaze u svakoj prostoriji kampusa živi su novac. Prekid jedne od njih, odnosno prekid funkcioniranja neke usluge koju Infobip pruža samo na vrlo kratko vrijeme milijunska je šteta. No, Silvio Kutić i ekipa upravo su na greškama i stvorili Infobip.

– Naša je tvrtka nastala na repretitvnim failovima, griješili smo i to je dobro, jer smo kroz te greške uspjeli – rekao je Silvio Kutić na konferenciji Poduzetnički mindset. I nije metoda pokušaja i pogreške, dakako, sve na čemu se temelji uspjeh Infobipa.

– Od 2008. do 2013. bio sam na putu 11 mjeseci u godini, gradio sam našu globalnu mrežu ureda. Sada znatno manje putujem – kaže Silvio Kutić.

Glasajte putem SMS-a

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost domaćih poduzetnika, a vi odlučujete tko će ponijeti titulu!

Glasati možete i putem SMS-a na broj 66 6705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr., ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn (uključen PDV). Glasati možete do 27. studenog 2019. do kraja dana.

GOSPODARSTVENIK 

Mate Rimac, Rimac automobili    GOSP01

Nenad Bakić, Varteks                   GOSP02

Silvio Kutić, Infobip       GOSP03

Marinko Došen, AD Plastic           GOSP04

Emil Tedeschi, Atlantic Grupa       GOSP05

GOSPODARSTVENI DOGAĐAJ

Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu                                  GOSP06

Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila  GOSP07

Najava IPO-a Infobipa na NYSE                                                            GOSP08

Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi                                              GOSP09

Rezultati turističke sezone                                                                      GOSP10

Pri nominaciji kao i pri izboru žiri se vodio prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije