Jedina hrvatska voćarica koje imamo dovoljno i za izvoz ove je godine rodila rekordno – u neretvanskom kraju proizvođači će, naime, ove jeseni na svojim plantažama ubrati čak 60 tisuća tona mandarina. Za hrvatske potrebe dostatno je oko 15 tisuća tona, a ostatak od oko 45 tisuća tona u vrijednosti 28 milijuna eura izvest će se na tržišta regije i EU. Prema riječima Mladena Pavića, glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, država će iz proračuna subvencionirati troškove otkupa mandarina sa 70 lipa po kilogramu, zajamče li trgovci proizvođačima minimalnu otkupnu cijenu od 2,90 kuna. To znači da će država za mandarine izdvojiti 36 milijuna kuna, dok je utvrđena otkupna kvota 55 tisuća tona. Da se taj biznis u pravilu isplati, govore i brojke. Proizvodnja se mandarina iz godine u godinu povećava, izuzev lani kad ih je tuča “obrala”, tako da za tri-četiri godine u Hrvatskoj možemo očekivati proizvodnju i 100 tisuća tona – naglašava Pavić.
Nasadi mandarina zahtijevaju velika početna ulaganja i troškove proizvodnje oko 35 tisuća kuna, dok voćka puni rod doseže tek osam godina nakon sadnje. No, uz dobar urod i dobru otkupnu cijenu, na hektaru na kojemu se ubere 35 tona mandarina, može se uprihoditi oko 100 tisuća kuna bruto. Najveći otkupljivač mandarina već godinama je koncern Agrokor – odnosno njegova tvrtka Agrofructus, koja će ove jeseni otkupiti i više od polovice ukupne berbe, više od 30 tisuća tona od oko 800 kooperanata. Manji dio plasirat će se na domaćem tržištu, a oko 24 tisuće tona na tržištima Slovenije, Srbije, BiH, Rusije, Češke, Poljske, Nizozemske i Velike Britanije, gdje već nekoliko godina neretvanske mandarine kupuju u ASDA-i, a otvorena su im vrata i u Sainsbury’su i najvećem britanskom trgovačkom lancu Tescu. Neretvanska mandarina u EU je, naime, prepoznana kao ekološki proizvod u okviru sustava certifikacije Global gap Fruit, koji potrošaču jamči kvalitetu proizvoda, proizvedenog u kontroliranim uvjetima i uz posebnu pažnju na zaštitu okoliša.
Ekološki proizvod tretiran Imazalilom.