MINISTROVI PROBLEMI

Ni Linić ne vjeruje u SF plan za proračun

Slavko Linić (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
06.08.2013.
u 10:30

Ulazak u EU, iz kratkoročne proračunske perspektive, otežava ostvarenje planova

Ma koliko i ekonomisti i rejting agencije Vladi spočitavaju da se ne bavi rashodima proračuna već da svu energiju troši na prikupljanje prihoda, i s cijeđenjem poreza državnim financijašima ide sve teže. Ulazak u EU iz kratkoročne proračunske perspektive, pak, samo dodatno otežava ostvarenje planova.

Obveze uplata u proračun EU već su dosad opteretile proračunske izdatke za više od pola milijarde kuna (2 od 6 mjesečnih rata), dok je prihodna strana zakinuta za pomak u naplati PDV-a pri uvozu, a i carinski prihodi kopne. Za koliko će PDV-a proračun ostati kraći u drugom polugodištu zbog kasnije naplate tog poreza pri uvozu, pouzdanih procjena nema, ali posrijedi su veliki iznosi.

Vezano uz PDV, i učinci smanjena PDV-a na turizam i ugostiteljstvo izraženiji su u drugom dijelu godine. Tako bi na kraju i prihodima od PDV-a planirane brojke mogle ispasti teško dostižne, iako je na kraju lipnja PDV jedna od rijetkih prihodnih stavki koje su se ostvarivale boljim tempom od planiranog za 2013. Od PDV-a se u 6 mjeseci slilo 1,4 milijarde kuna (7,5%) više nego lani, a za cijelu godinu planirano je povećanje za 2,3 milijarde (5,7%), na 43 milijarde.

Imajući sve to u vidu, jasnije je i očajničko branjenje fiskalizacije do klupa na tržnicama i općenito pojačano utjerivanje poreza. Kao što je, uostalom, jasno i da ministar Linić ni sam ne vjeruje u to da bi da bi u drugom polugodištu (nakon 700 milijuna kuna pada u prvom) mogao ne samo sustići ovogodišnji plan povećanja za 3,5 milijardi kuna, već i pokriti 3,3 milijarde kuna nedavnog troška sanacije zdravstva. To ipak zvuči kao SF.

>> PDV sam preplatio za 200.000 kn, a zatvorili mi kafić zbog 24 kn viška

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije