Badel 1862

Perković još bez Hanfina rješenja, Badel skočio 25 posto

Badel
Igor Kralj/24sata
17.09.2010.
u 20:10

Perković kaže da on rješenje nije dobio pa stoga ne može ništa komentirati. Rok za podnošenje ponude je 16. listopada, a valja sigurati novac za otkup ostalih dionica

Prije dva dana Hanfa je objavila rješenje po kojem su Ante Perković, Marijan Ruždjak, Boženko Lozo i Ivan Perković obvezni objaviti ponudu za preuzimanje Badela 1862. Hanfin je nadzor, naime, utvrdio da su te osobe djelovale zajedno te da su u listopadu prošle godine zajedno imale 40,33 posto dionica pa je i sama obveza preuzimanja društva zbog nalaza Hanfe nastala još 7. listopada 2009.

Bez prava glasa

A. Perković je inače bivši predsjednik uprave Badela 1862, koji se je s te pozicije maknuo krajem prošle godine. Na upit hoće li objaviti ponudu, Perković kaže da on rješenje nije dobio pa stoga ne može ništa komentirati. Rok za podnošenje ponude je 16. listopada. Naravno, za takvo što potrebno je osigurati jamstvo, odnosno novac kojim bi ta četiri dioničara Badela mogli otkupiti ostale dionice. Ako sredstva nemaju, ponudu ne moraju objaviti, no obveza ne zastarijeva, kaže Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe. A u međuvremenu, ako to ne učine, nemaju pravo glasa na skupštini dioničara.

Rast cijene dionice Badela

Takvu obvezu ima, naime, još nekoliko tvrtki koje zbog krize nisu uspjele prikupiti novac da objave ponudu. A dok se ponuda ne objavi, svi dioničari moći će prodavati dionice po cijeni valjanoj na dan nastanka obveze za preuzimanje. U tom se slučaju mogu obratiti Hanfi, odnosno nadležnom trgovačkom sudu, gdje su nam nedavno potvrdili da dioničari imaju to pravo, odnosno mogu ostvariti prodaju po uvjetima koji vrijede na dan kada je nastala obveza preuzimanja. Perković i ostala tri dioničara morat će također navesti cijenu za otkup ostalih dionica. No ne zna se koliko će ona iznositi. Hanfa je zbog nastanka obveze preuzimanja prije dva dana i obustavila trgovanje dionicama Badela kako bi svi dioničari mogli pravodobno biti obaviješteni o nastanku obveze. Jučer je trgovanje nastavljeno, a cijena dionice Badela porasla je oko 25 posto.

Inače, tvrtka Badel 1862 zbog dugova prema državi, koji prema posljednjim podacima iznosi 120 milijuna kuna, nada se ulasku u model C pomoći tvrtkama u problemima po kojem bi država ušla u vlasničku strukturu Badela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije