Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financial times:

"Posjeti poreznih inspektora zadnje su što Hrvatska sada treba"

porezni dužnici,objava (1)
Patrik Macek/PIXSELL
10.08.2012.
u 13:55

U državi koja se suočava s ekonomskom stagnacijom i stopom nezaposlenosti od 18 posto posjeti poreznih inspektora posljednja su stvar koju hrvatsko gospodarstvo treba, piše Financial Times

Hrvati možda ne znaju puno o Benjaminu Franklinu, jednom od najutjecajnijih utemeljitelja SAD-a, ali su sigurno upoznati s njegovom poznatom izrekom: U ovom svijetu ništa nije sigurno osim smrti i poreza. Uvodni je to tekst u Financial Timesu o popisu poreznih dužnika koji je objavio ministar financija Slavko Linić.

To je barem nada za hrvatske prihode i državu koja je, na zaprepaštenje nekih i oduševljenje mnogih, objavila popis poreznih dužnika, piše Financial Times. Popis uključuje građevinske divove, velike poduzetnike, skromne obrtnike i rock-zvijezde koje, kako vlast tvrdi, duguju ukupno 52 milijarde kuna.

Milijarde akumulirane u posljednjih 15 godina teško je objasniti bilo kakvim racionalnim potezom, citiraju Večernji list.

Za Hrvatsku koja se sprema za ulazak u Europsku uniju za manje od godine dana i koja očajnički želi poduprijeti državne financije, jasno je da reforma sustava naplate poreza jako kasni.

– Postoje mnogi koji su riskirali neplaćanje poreza vjerujući da će zbog političkih sponzorstava ili neučinkovite provedbe proći nekažnjeno i da će im porezni dug s vremenom biti otpisan – citiraju Sandru Švaljek, višu znanstvenu suradnicu na zagrebačkom Ekonomskom institutu.

No, dok mnogi plješću vlastima što su konačno stale na kraj neplaćanju poreza, drugi strahuju da će poštene tvrtke koje imaju financijskih problema vjerojatno patiti zbog poreznih inspektora koji se neće voditi duhom zakona. U Hrvatskoj poduzetnici kažu da se suočavaju sa skupom i vremenski zahtjevnom birokracijom, a u državi koja se suočava s ekonomskom stagnacijom i stopom nezaposlenosti od 18 posto posjeti poreznih inspektora koji žele ispuniti ciljeve koje su postavili državni službenici koji nikada nisu radili u privatnom sektoru posljednja su stvar koju hrvatsko gospodarstvo treba, zaključuje Financial Times.

Komentara 14

DU
Deleted user
14:49 10.08.2012.

dobro je da u eu što više čimbenika zna da našom privredom drmaju oni koji nikad ništa konkretno u životu nisu radili. jedino mi nije jasno zašto se kreditne agencije prave lude, nema nikakve osnove da nam ne spuste kreditinii rejting do dna, ali one izgleda rade u dogovoru i prvo čekaju da stavimo pod hipoteku sva bogatstva države.

OB
-obrisani-
15:03 10.08.2012.

osobno mi je prejaka "pozitivni pomak" kapanje nagle naplate poreza. mislim ono LOL - naplatili su 8 mil u odnosu na 50mld duga... poreznici bolje da se upucaju, pa to je 0,001% naplate duga = poruka je = tko god plača porez taj je POTPUNA budala

Avatar žič
žič
14:21 10.08.2012.

članak u FT je sigurno naručil nekakvi tajkun koji je dužan brdo love na ime poreza,a i tam ima novinara koji za lovu napišu kaj god hočeš,isto ko i kod nas,malo mi je smješno da novine koje se prodaju po cijlom svijetu pišu o listi poreznih dužnika tam u nekakvoj hrvatskoj,komedija........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije