SUMNJA SE U KRIMINAL

Prodaja Mercatora pod istragom ATVP-a

'25.10.2011., Ljubljana -  Zoran Jankovic, gradonacelnik LJubljane, bivsi direktor Mercatora i jedan od najvecih favorita za novog premijera na predstojecim slovenskim izborima. Photo: Marko Prpic/PIX
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/3
21.12.2011.
u 19:18

Šef Nove Ljubljanske banke Božo Jašovič, koji je bio za prodaju Todoriću, dao je neopozivu ostavku

Novac ili nacionalni interes, Slovenci očito još ne mogu odlučiti, pa je u tom vakuumu podijeljenih političkih i gospodarskih interesa i lobija, pa i vlade na odlasku, u utorak navečer pala i neopoziva ostavka Bože Jašoviča, čelnika Nove Ljubljanske banke, za koju se mislilo da će u srijedu, kako je i planirano, s ostalim prodavateljima s Agrokorom potpisati kupoprodajni ugovor za 52% dionica Mercatora. S Jašovičem odlazi i posljednji atom racionalnosti NLB-a, pišu slovenske Finance, tako da je Ivica Todorić od srijede korak dalje od kupoprodajnog ugovora za najveću akviziciju u regiji za koju je planirao iskeširati čak 830 milijuna eura.

Član uprave Agrokora Ivan Crnjac u utorak je za Slovensku televiziju rekao da Agrokor i dalje stoji iza svoje ponude, dok Jašovičevu ostavku ekonomist Jože Damjan, bivši ministar za razvoj u vladi Janeza Janše, povezuje s kritikama na račun koordiniranja prodaje NLB-ovih dionica Mercatora Agrokoru, za čiju je ponudu i jamstva isticao da su vrlo širokogrudna i transparentna. A i “rupa” u najvećoj državnoj banci mnogo je dublja nego što se prikazuje, pa je čudno što Jašovič nije prije odstupio. Na njegovu se mjestu tako već vidi Jadranka Dakić, sadašnja zamjenica prodaji nesklonog gradonačelnika Ljubljane, nekadašnjeg direktora Mercatora i sadašnjeg mandatara nove slovenske vlade Zorana Jankovića, koja je u ponedjeljak na tu svoju funkciju dala ostavku.

Finance pišu kako je strašno gledati kaos koji je izazvala slovenska elita usmjerena protiv prodaje Mercatora, dok u Hrvatskoj šute i HGK, i bivša i buduća vlada... iako je očito da u nas svih ovih godina nije bilo ni približne opstrukcije slovenskog kapitala kako se to ovih dana čini u Sloveniji. Bernard Jakelić, v. d. direktora HUP-a, tvrdi da nije korektno da se proces toliko odugovlači jer za to nema nikakvih objektivnih razloga. – Nadam se da će proces završiti na poslovan i etičan način – kaže Jakelić.

Sada pak nad prodajom većinskog paketa Mercatora visi i faksom odaslana poruka namjere preuzimanja 23,34% dionica Pivovarne Laško od Eatons Capitala iz Las Vegasa, koja je, nagađa se, samo još jedan način odugovlačenja prodaje Mercatora jer protivnici nisu bili sigurni da će pasti uprava NLB-a. Na to upućuje i činjenica da je Slovenska agencija za tržište vrijednosnih papira već pokrenula proces utvrđivanja tržišne manipulacije vezane za ponudu. Kako se doznaje, to je društvo u mirovanju još od studenog 2009. Ako se manipulacija dokaže, ATVP neće dopustiti ponudu za preuzimanje. Koliko će mu za to trebati, ovisi o američkim tijelima, no postupak prodaje mogao bi se razvući mjesec dana i zbog sazivanja skupštine dioničara Laškog.

Istražuje se i zašto je prodaja Mercatora odgođena, a zbog sumnji na kriminalne radnje. Jedino što su prodavatelji manjinskog udjela od 5,24%, odnosno NKBM, zasad odlučni da ga prodaju Ivici Todoriću. Ne dođe li do transakcije, u teškoće će s kapitalom doći i slovenske banke i Pivovarna Laško, upozorava Jašovič. Janković pak za STA kaže kako bi bilo najbolje kada bi došlo do povezivanja Konzuma i Mercatora međusobnom razmjenom dionica, pri čemu bi EBRD imao 10 ili 15% dionica (tako udruženih kompanija).

Komentara 18

LO
lojtra1
21:25 21.12.2011.

Slovenac bi uzeo novce ali tako da mu sve ostane. Tko ih ne bi znao. Srećom, odugovlaćenje će ih samo još više koštati.

CR
Crollywood
22:17 21.12.2011.

Uza sve to što je rečeno u novinskom članku,te komentarima čitatelja valja napomenuti i djelovanje nekih slovenskih medija koji se snažno opiru tom preuzimanju. NPR.Sinoć na dnevnik.si :Skupina Agrokor že z 2,6 milijarde evrov dolgov Ako je to istina onda to samo pokazuje način na koji Todorić igra jednu vrlo složenu partiju šaha u kojoj bi na koncu mogao i gadno popušiti...

DU
Deleted user
20:06 21.12.2011.

Ma to se sve moglo očekivati već nakon one prve finte kad je išla storno tadašnja ponuda Agrokora zbog zabrane državne antimonopolne agencije. A iz Awacsa je bilo razvidno da ponuda koncerna Agrokor nema veze s monopolom jer ima NULA trgovina u Sloveniji pa kako bi onda kao newcomer mogao ugroziti tržišno natjecanje u SLO!? Onda su mu prišili i tzv. vertikalnu integraciju jer se radi o koncernu koji ima objedinjenu i maloprodaju i niz proizvodnih tvrtki, uglavno food & beverages sektor. Ni jedno niti drugo nema u Sloveniji, a vlasnik dionica Mercator je Pivovarna Laško koja ujedno i trži niz svojih proizvoda na policama Mercatora i to je školski primjer vertikalne integracije, pa nije zasmetalo... Još se može očekivati koja nevjerojatna opstrukcija jer očito Janković smatra da se Agrokor samo preko njega \"mrtvog\" može dočepati Mercatora, iako je svemu kriv Janša koji je potkopao neke velike sustave u osvetničkom jurišu na Kučanove kadrove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije