U prvom tromjesečju

Varteks Grupa zabilježila gubitak od 23,3 miiljuna kuna

vartkes
Marko Jurinec/Pixsell
20.08.2013.
u 13:56

Grupi su u veljači pripojeni Varteks odjeća, Varteks Ludbreg i Varteks Bednja, dok je nad Varteks Tradeom Slovenija u ožujku otvoren stečajni postupak.

Varteks Grupa objavila je da je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od 23,3 milijuna kuna. U istom razdoblju lani gubitak je iznosio 15,1 milijuna kuna. - Značajna stavka koja je utjecala na gubitak razdoblja je trošak kamata u iznosu od 7,4 milijuna kuna te otpremnina kao dio troškova restrukturiranja u iznosu od 1,1 milijuna kuna. Iako Plan financijskog restrukturiranja predviđa otpis ukupnih kamata matičnom Društvu, u promatranom razdoblju prije provedbe Plana utjecaj troškova kamata još je uvijek prisutan i veći je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 3,3 milijuna kuna - bilješka je uz izvješće Zorana Košćeca, predsjednika uprave Varteks grupe.

Podsjetimo, Grupi su u veljači pripojeni Varteks odjeća, Varteks Ludbreg i Varteks Bednja, dok je nad Varteks Tradeom Slovenija u ožujku otvoren stečajni postupak. Predstečajna nagodba, nakon pripajanja, objedinjena je. - S obzirom na pripajanje, gledajući u odnosu na prošlu godinu, pojedine stavke poslovnih prihoda i rashoda te nivo ukupnih prihoda nisu usporedivi - kaže Zoran Košćec. Plan financijskog restrukturiranja, potpisan od ministra Slavka Linića usvojen je početkom lipnja te je time u Varteksovu slučaju uspjela predstečajna nagodba, što je potvrđeno na Trgovačkom sudu. No, iako je najavljivano i brzo sklapanje sporazuma sa Zagrebačkom bankom i HBOR-om, koji bi trebali dati kredit od 10 miljiuna eura, što je i bilo dio Linićeva Plana, do toga nikako da dođe. Kako neslužbeno doznajemo iz Varteksa, stvar su usporili \"slučaj Dalekovod\", nakon čega su banke \"stale na kočnicu\" čekajući pravorijek Ustavnog suda\", kao i godišnji odmori - kako u bankama, tako i u modnoj kompaniji. - Evo, baš sam na sastanaku. Još nije riješeno, ali sporazum je pri kraju - izjavio je Zoran Košćec danas za Večernji list.

Neslužbeno, nadaju se sporazumu s bankama kroz desetak dana, no istome su se nadali i prije dva mjeseca. A kredit im je prijeko potreban. Prioritet su plaće i otpremnine. Još nisu svi dobili ni plaću za svibanj. Osim toga, valja plasirati kolekciju jesen-zima te izvršavati ugovorne obveze prema partnerima. U stanju potpune nelikvidnosti već su, kažu, izgubili milijune.

>> Varteks ne ide u stečaj! Nagodba je prihvaćena

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije