Prva šefica

Vedrana Jelušić Kašić na čelu zagrebačkog tima EBRD-a

europska banka predsjednica kašić
Zarko Basic/PIXSELL
03.06.2013.
u 12:00

Vedrana Jelušić Kašić preuzima vodstvo hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj kao prva domaća šefica te banke u Zagrebu.

Vedrana Jelušić Kašić preuzima vodstvo hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj kao prva domaća šefica te banke u Zagrebu. Na toj je poziciji zamijenila Zsuzsannu Hargitai, a kako Jelušić Kašić u toj banci ima karijeru dugu 15 godina, njezin izbor na čelo zagrebačkog ureda banke i nije veliko iznenađenje.

Razvoj gospodarstva

Dolazi s pozicije starijeg bankara, što je najviša bankarska pozicija u EBRD-u, a vodila je operacije sektora agrobiznisa za Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju, Sloveniju, Albaniju, Rumunjsku, Mađarsku, Bugarsku i Crnu Goru. Među rekorderima je po broju odrađenih projekata, a razlog tome je djelomično, kaže, što su se u sektoru koji je vodila i događale najveće transakcije, ali i zato što je dobre projekte tražila, a takvi se mogu naći i dokazano je da ih ima. O tome što je čeka na novoj poziciji ne želi puno govoriti jer, kaže, prerano je, no poručuje da je nova pozicija istodobno i izazov, velika odgovornost, ali i prilika da sudjeluje u jačanju razvoja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. – Imamo nekoliko kvalitetnih i zanimljivih projekata u pripremi i na njihovoj realizaciji intenzivno radimo. Radimo na uspostavljanju kreditnih linija s poslovnim bankama namijenjenih malim i srednjim tvrtkama te pridruženim programima za poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost. Nove strategija banke za Hrvatsku je pripremljena te se finalno odobrenje očekuje krajem lipnja – poručuje i dodaje kako je želja banke pomoći što konkurentnijem pozicioniranju Hrvatske nakon priključenja EU te zadržavanju vodeće uloge u regiji.

Kolege za nju kažu da je pristupačna i otvorena osoba, što se rijetko vidi među menadžerima tog ranga. U EBRD-ovoj središnjici u Londonu zaposlila se početkom 1998. kao analitičarka u sklopu dvogodišnjeg programa za mlade profesionalce. Krajem 1998. pružena joj je prilika vođenja prvog samostalnog projekta, financiranja proizvođača bijele tehnike u Rumunjskoj, koji je uspješno obavila. Sredinom 1999. godine prijavila se na interni natječaj za stalno mjesto analitičara u agrobiznis-timu koji se bavi financiranjem sektora proizvodnje hrane, pića i maloprodaje.

– U tom sam timu provela oko 14 godina, radeći na više od 50 projekata u sektoru agrobiznisa vrijednih više od milijardu eura u 15-ak zemalja, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Kirgistan i Poljsku. Posljednjih sedam godina iz zagrebačkog ureda EBRD-a koordinirala sam i upravljala investicijama banke u 11 zemalja jugoistočne Europe. Izuzetno mi je drago što sam uspjela potaknuti suradnju među komplementarnim tvrtkama u regiji. U Hrvatskoj smo dosad investirali 2,77 milijardi eura projekata ukupne vrijednosti 7,35 milijardi eura, od čega je u sektoru agrobiznisa investirano oko 473 milijuna eura. Od ukupnih investicija privatni sektor čini oko 64% portfelja, što je dobar pokazatelj spremnosti privatnog sektora da prihvati i razvija nove projekte – kaže V. Jelušić.

Suradnja s vodećima

Često je na putu, poznaje poslovanje svih većih kompanija u regiji i njihovo vodstvo.

– Tražimo najbolje jer tržišni lideri imaju najviše šanse za opstanak pa smo oko 90 posto projekata pronašli sami – kaže. Suradnjom s čelnicima kompanija s kojima je surađivala je zadovoljna, prije svega zbog spremnosti da se poslovanje unaprijedi.

– Agrokor je posebno uspješan u restrukturiranju i unapređenju preuzetih kompanija, ali i spreman pomoći manjim tvrtkama iz regije koje je u nekoliko navrata primio, pokazavši im postrojenja te podijelivši svoja iskustva. Atlantic je jako uspješno integrirao Drogu Kolinsku te vrlo ozbiljno radi na kontinuiranom unapređenju korporativnog upravljanja postavljajući visoke standarde za cijeli sektor i regiju – komentira neke od kompanija s kojima banka posluje.

– Odgovor EBRD-a na krizu odrazio se u pojačanom financiranju lokalnih kompanija s dobrim poslovnim programima postojećih i novih klijenata te dodatnom financiranju malih i srednjih poduzeća, direktno ili putem kreditnih linija – tvrdi Jelušić. Dugogodišnju karijeru provedenu u banci tumači dinamikom i zanimljivošću posla. – Svaki projekt ima svoju priču i razvojnu komponentu koju zajednički unapređujemo s klijentima. Naučila sam da nema jednostavnih projekata, ali da se uspješno zatvaraju zahvaljujući prije svega strpljivosti, upornosti i dobroj organizaciji – kaže.

>>\'Rat počinje ovdje\': Europska središnja banka blokirana!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije