Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez!

Znate li prepoznati krivotvorene novčanice?

Kune
Thinkstock
09.01.2013.
u 14:07

U prvoj polovici prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 307 komada krivotvorenih eura te 160 komada krivotvorenih kuna. Saznajte kako prepoznati falsificirani novac

Problem krivotvorenih novčanica prisutan je u cijelome svijetu, a krivotvoritelji se njima najčešće koriste u trgovinama, na kioscima ili na tržnicama. Usavršavanjem raznih tehnologija povećavaju su i mogućnosti krivotvoritelja, koji rade sve savršenije kopije. Puštanje u promet takvih novčanica zabilježeno je i u Hrvatskoj. 

Naime, Hrvatska narodna banka je u posljednjim objavljenim Statističkim podacima o registriranim krivotvorinama novčanica kuna i stranih valuta izvijestila kako je u periodu od 1. siječnja do 30. lipnja prošle godine registrirano ukupno 160 komada krivotvorenih novčanica kuna. \'\'Uzme li se u obzir da su prosječno u prvoj polovini 2012. u optjecaju bila 154.2 milijuna komada novčanica kuna, može se ustvrditi da je na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentirana jedna krivotvorena novčanica kune\'\', navode iz HNB-a.

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

Ključne riječi

Komentara 3

BD
Ben-Daniel
14:44 09.01.2013.

Plastične novčanice kao Australske ili s Novog Zelanda je nemoguće krivotvoriti. Sve više zemalja upotrebljava tu najnoviju tehnologiju.

Avatar lihvar007
lihvar007
17:43 09.01.2013.

Osim krivotvorina u optjecaju još uvijek ima puno nevažećih novčanica s datumom 31. listopada 1993 koje više ne vrijede kao zakonsko sredstvo plaćanja. Puno je veća šansa da ćete se susresti s takvom novčanicom nego krivotvorinom.

NE
nezaposleni
19:47 09.01.2013.

uglavnom se ne zamaram jesu li krivotvorene ili ne,,, čim ih imam više to mi je bolje,pa i sam sam pokušao neke napraviti,, ali bile su previše uočljive pa sam odustao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije