suđenje za mito

Bebek: Samo iz medija znam što je to naknada za pošteno suđenje

'18.10.2013., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno sudjenje nogometnim sucima Zeljku Siricu i Nevenu Sprajceru. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Anto Magzan/PIXSELL
18.10.2013.
u 20:00

Bebek je ustvrdio da se na njega ne može raditi pritisak jer je on takav karakter da pritisak na njega ne djeluje

– Nemam neposrednih saznanja da bi Željko Širić sudjelovao u bilo kakvoj organizaciji \"korektnog\" suđenja. O tome sam čitao u novinama, a sve su to novinarska naklapanja. I za termin \"naknada za pošteno suđenje\" doznao sam iz medija, a meni nitko iz klubova ili sudačke organizacije tako nešto nije ponudio – kazao je Ivan Bebek, čovjek za kojeg kažu da je jedan od najboljih hrvatskih nogometnih sudaca, svjedočeći danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

A tamo se sudi Željku Širiću i Nevenu Šprajceru, koje se tereti za primanje, odnosno davanje mita za tzv. pošteno suđenje. Bebek je objašnjavao i jedan od njegovih tajno snimljenih razgovora sa Širićem nakon što mu je u zadnji trenutak otpao jedan od pomoćnih sudaca koji je s njim trebao suditi utakmicu Europske lige između Atletico Madrida i Lokomotive iz Moskve.

Iako je Bebek htio povesti Dalibora Mlakara, nakon razgovora sa Širićem poveo je Andreja Burilu, no, kako je kazao, to nije shvatio kao pritisak jer je \"takav karakter da pritisak na njega ne djeluje\". Svjedočio je i Dragutin Poljak koji je objasnio da su se suci na takav način mijenjali kad ih se htjelo nagraditi putom u inozemstvo. Kako funkcionira HNS-ova močvara, moglo se razabrati i iz Poljakova objašnjena tko imenuje suce za utakmice. Kazao je da je to radila stručna komisija vodeći računa da na listi budu najbolji i oni koji zadovoljavaju uvjete. No popis je trebao potvrditi Izvršni odbor HNS-a koji je dodavao i neka druga imena.

– Oni ponekad nisu zadovoljavali kriterije, no svejedno su sudili – kazao je Poljak. Ispričao je i kako mu je preko člana sudačke komisije 2001. ili 2002. ponuđeno da po povoljnoj cijeni može kupiti građevinsku parcelu u Milni na Braču te da su mu rekli kako iza toga stoji Hajduk. On na to nije pristao. Poslije je pročitao u novinama da je zemljište na Braču kupio Širić. Ž. Širić pak tvrdi da je to zemljište kupljeno 1997. godine.

>>Igor Pamić: Meni je bilo bitno samo da mi isplate moje novce

>>Otkriveni detalji: \'Pošteno\' suđenje stajalo 3000 eura

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije