Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlostavljao djevojčice

Šahovski trener osuđen na 3,5 godina za silovanje curica

policija
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
18.12.2013.
u 07:30

Djevojčice kojima je bio trener silovao je na povratku s turnira. On tvrdi da nikada nisu bile same s njim u autu

Šahovski trener V. L. (59) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu osuđen na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora zbog silovanja dviju djevojčica.

“To su neke veće stvari”

On je neutvrđenih dana 2009. godine zloupotrijebio svoj položaj i povjerenje roditelja te, dok ih je vozio s natjecanja, u automobilu silovao dvije članice svog kluba, kojima je tada bilo samo 13, odnosno 14 godina. Umjesto da ih odmah odveze kući, on je skretao na sporednu cestu i u prvom slučaju u tri navrata natjerao djevojčicu da njegovo spolovilo stavi u svoja usta, iako se ona otimala i plakala. U drugom slučaju drugoj djevojčici je silom gurao prst u vaginu, ljubio je i dirao.

– Sud nije imao razloga ne povjerovati iskazima oštećenica koje su svjedočile stručno, objektivno i vjerno, a provedena vještačenja pokazala su da nisu sklone laganju i izmišljanju – kazala je predsjednica sudskog vijeća Marija Balenović. Ona dodaje da je ovo kazneno djelo otkriveno sasvim slučajno. Naime, jedna od oštećenica imala je problema u školi i u razgovoru sa psihologinjom neprimjereno je reagirala na jednu bezazlenu situaciju, otkrivši da u sebi otprije nosi frustracije. Zanimljivo je da su svi svjedoci, pa čak i oštećenice, govorili da je silovatelj bio omiljen kao šahovski trener.

Obrana okrivljenika svodila se na to da se kao bivši suradnik tajnih službi možda zamjerio nekome od obitelji, što sud nije prihvatio. Inače, V. L. je nakon spornih događaja nastavio raditi u klubu na više funkcija, a u veljači ove godine izabran je i za predsjednika.

– Za predsjednika je izabran u vrijeme kada optužnica još nije bila podnesena. Osim toga, mislim da on nije počinio to za što ga se tereti. U cijeli taj slučaj upetljane su neke veće stvari – rekao je tajnik kluba Željko Muraja. Otac jedne od silovanih djevojčica s kojim smo razgovarali nije želio komentirati presudu, dometnuvši ipak kako je već i samo suđenje bilo veliki šok i trauma za njegovu obitelj.

Nastavio raditi s djecom

– Želimo što prije zaboraviti taj slučaj. Čudno je što je taj čovjek nastavio raditi s djecom u klubu. Očito je riječ o nepoštovanju društvenih normi. Mislim da su i institucije zakazale jer se ne bave dovoljno prevencijom ovakvih stvari – rekao je otac djevojčice.

Osuđeni trener tvrdi da nikada nije počinio ništa slično onome za što ga se tereti. U klubu je od 1998. godine i šahovskim je vještinama učio više od stotinu djece, od kojih su četvrtina bile djevojčice, ali nikada ga nijedna nije optužila osim ove dvije koje su, napominje, najbolje prijateljice. Djevojčice je, kaže, vozio zajedno s drugom djecom, ali nikada nisu ostale same s njim u autu.

– Sud je odbacio sve dokaze koji su išli meni u prilog. U moju su obranu svjedočili članovi šahovskog kluba za koje je sutkinja utvrdila da su nepouzdani – rekao je okrivljenik i najavio žalbu. Dodao je kako je 3. listopada ove godine, nakon što je optužno vijeće potvrdilo optužnicu protiv njega, podnio ostavku na sve funkcije u klubu i Šahovskom savezu, iako je na klupskoj internetskoj stranici vidljivo da još uvijek objavljuje novosti s natjecanja.     

Komentara 2

PE
Peekaboo
10:02 18.12.2013.

doživotno zatvoriti

GL
gloria
11:27 18.12.2013.

I 35 godina bi bilo premalo. Upitao bi gospona suca bili se zadovoljio s 3,5 godina kazne da je to napravio njegovom djetetu. Radi se o tri ženska bića koja su doživjela takvu traumu u djetinjstvu, a pred njima je cijeli život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije