Betlehem u Istri

Gotovo 200 mještana oživjelo jaslice u srcu Istre

sv lovreč
manuel paljuh
07.01.2013.
u 18:00

Stara gradska jezgra Svetog Lovreča i ove je godine pozornica za najveće i najmasovnije žive jaslice u nas, a unatoč lošem vremenu gostovali su i u Grožnjanu

Treći put, ove godine najmasovnije do sada, oživjele su jaslice u Svetom Lovreču, gradiću u srcu Istre nastalom davne 1030. godine. Upravo na nekadašnjem sjecištu puteva i ove se godine okupilo gotovo dvije stotine sudionika koji su unutar zidina starog grada uprizorili najveće žive jaslice u nas. Betlehem je oživio u srcu Istre, a ondje je – zahvaljujući entuzijastima, mještanima i prijateljima Lovrečana – sve uistinu izgledalo kao kada su sa Istoka, prateći zvijezdu stigla tri mudraca... Stanovnici Svetog Lovreča i ove su godine ispričali priču i dočekali sve posjetitelje koji su željeli vidjeti betlehemsku obitelj, pastire, kraljeve, anđele i stražare. 

Unutar štalice, izgrađenoj posebno za tu prigodu u blizini crkve svetog Martina, u jaslice na slamicu je položeno novorođenče, uz kojeg će budno bdjeti Marija i Josip. Ulicama „Betlehema“ šetati su pastiri s ovcama, kozama i magarcima. Nisu izostali n trgovci i zanatlije, postolari, pekari, stolari, kamenoklesari, kovači, bačvari, prelje, ribari, mlinari... Dok su kraljevi mudraci – Melkior, Gašpar i Baltazar na devama u Betlehem stigli Isusu s Istoka, lovrečki su kraljevi stigli na konjima s juga Istre, točnije iz Manjadvorca, te su pred novorođenog Kralja donijeli tamjan, zlato i smirnu. Uloga malog Isusa ove je godine povjerena jednomjesečnom Leanu Knapiću iz Pazina. Uz njega su bdjeli mama Željka Šajina i tata Dean Knapić, a maleni je sjajno i bez suza odradio prvu ulogu u istarskoj božićnoj bajci. Jasličari su 6. siječnja zatvorili sezonu i snimili svoju milenijsku fotografiju. Čeka ih godina priprema i dogovora za iduće uprizorenje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije