Uoči obljetnice

Dan sjećanja: Diljem Hrvatske gore svijeće u znak počasti Vukovaru

zagreb
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/23
17.11.2013.
u 21:18

Hrvatski su građani diljem zemlje u znak odavanja počasti Vukovaru sinoć palili svijeće u ulicama koje nose njegovo ime

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara hrvatski su građani sinoć diljem zemlje u znak odavanja počasti gradu heroju palili svijeće.

Više od dvije tisuće Vinkovčana zapalilo je stotine lampiona u podvožnjaku u Zvonimirovoj ulici koja vodi prema Vukovaru i na taj su se način, kao i prijašnjih godina, poklonili za žrtvu Vukovara. Na tom mjestu navijačka skupina Ultrasi izradila je murale koji podsjećaju na mlade policajce ubijene u Borovu Selu 2. svibnja 1991. i na događaje u Vukovaru.
Zvonimirovom su ulicom Vinkovčani odlazili u skupinama u pomoć vukovarskim braniteljima gdje su mnogi od njih poginuli ili bili u zarobljeništvu u srpskim logorima na tlu Srbije – Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Bubanj Potoku, Nišu, Aleksinačkim rudnicima.

Bajkeri iz cijele Hrvatske

Među njima su u Zvonimirovoj bili i Davor Rališ i Siniša Šlat, Vinkovčani koji su ujesen otišli pomoći Vukovaru, u Borovo Naselje, ali su nakon pada grada zarobljeni i prošli su golgotu srbijanskih logora. Rališ se prisjetio da je na današnji dan sa svojim suborcima još bio na položaju, a sutradan su otišli u krug Borova gdje je bilo sklonište s nekoliko stotina ranjenika i civila. Tek tada su doznali da je Vukovar pao i u noći sa 19. na 20. su zarobljeni i odvezeni u Srbiju.

Skupina od oko 600 bajkera iz cijele Hrvatske, sudionici motorističke karavane Prevlaka – Vukovar uoči dolaska u Vukovar bili su gosti branitelja Steve Culeja u Jarmini pokraj Vinkovaca, koji je iz prosvjeda zbog nasilnog uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru ispred Policijske postaje u Vukovaru ostavio svoju odoru.

U središtu Knina pokraj spomenika Oluji građani su od upaljenih lampiona ispisali ime grada heroja, a na tvrđavi su upaljene i 22 bengalke, simbolično uz godišnjicu zločinačkog pohoda na Vukovar.

U Osijeku su paljenjem više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice učenici 34 osnovne i srednje škole odali počast Vukovaru. Svijeće se postavljaju na potezu od Ulice Stjepana Radića do Zelenog polja.

U znak sjećanja na žrtve Vukovara Varaždinci su upalili svijeće i ispisali ime grada heroja.

Svijeće su se palile i u ulicama koje nose ime grada Vukovara u Zagrebu i Splitu te u Puli gdje su nogometaši nogometnog kluba Istra 1961 zapalili lampione za stradale u Vukovaru.

Na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu održano je središnje događanje obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, koje je organizirao Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske pod nazivom "I reći ću vam još jednu stvar, zapamtite Vukovar". Brojni građani Zagreba i branitelji i ove su godine u velikom broju obilježili taj dan paljenjem lampiona duž Vukovarske ulice.

'Znak za mog tatu'

Uz nogostup Vukovarske ulice u predjelu Češkog Sela u Petrinji večeras su stavljani lampioni sjećanja na stradanje grada heroja. Uz tablu s nazivom ulice prvu svijeću zapalila je Mirela Gudić, kći Mladena Lovrekovića koji je poginuo u obrani Vukovara 13. studenoga 1991.

– Ovo je znak za moga tatu, njegove suborce, ratne žrtve Petrinje i sve stradale u Hrvatskoj – rekla je M. Gudić. Pokraj Vukovarske ulice, koja je u Petrinji proglašena uoči lanjskog Dana sjećanja, mjesto je pogibije Groma, pukovnika Predraga Matanovića, a uz njegov spomenik večeras su također stavljene dvije svijeće. Sutra će u Vukovaru organizirano boraviti skupina Petrinjaca, članova stradalničkih udruga iz Domovinskog rata i ostali građani, kojima je za besplatni put autobus platio Grad Petrinja. Prvi put sutra poslijepodne u organizaciji klubova žena braniteljica iz Petrinje i Siska te sudjelovanjem drugih udruga paljenim svijećama uz državnu prometnicu povezat će se dva susjedna grada.

U Petrinji će se lampioni postavljati od spomenika na Senjaku, kroz Sisačku i Vukovarsku te Ulicu Ante Starčevića u Mošćenici, a iz Siska od novog mosta Gromova. Spajanje ove "Kolone svijeća“, kako su je nazvale organizatorice, bit će u Pračnu. Sutra će se svijeće ostavljati i uz gradske ulice Petrinje.

>> U Vukovaru nestalo struje i vode. Sutra dolazi 100.000 ljudi

Komentara 11

Avatar kamenjar
kamenjar
19:31 17.11.2013.

kako ono zec pjeva : i reći ću vam samo još jednu stvar..............

TR
Tu--ropoljac
20:39 17.11.2013.

Želja da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta je značajna i za rehabilitaciju pojma pijetet, koji je skoro već pa nestao, ne samo kao pojam, već i kao stav. Pijetet izvorno znači priznanje da smo „dužnici“ nekome u tolikoj mjeri da mu taj „dug“ nikad nismo i nećemo biti u mogućnosti vratiti ili nadoknaditi. Pijetet je primjeren prema roditeljima, te prema domovini. Nikad se naime djeca ne mogu „odužiti“ svojim roditeljima, niti se bilo tko može „odužiti“ domovini, naime za sve ono što su mu pojedinci iz vlastitog naroda, kroz generacije, namrli žrtvom, borbom, stvaralaštvom, kulturom. Borba za pijetet prema žrtvi hrvatskog Vukovara i borba za hrvatski Vukovar su time ujedno i borba za dostojanstvo obitelji i Domovine. To je dublji razlog zašto su i kako povezani ova borba, ovo paljenje svijeća i borba udruge U ime obitelji.

TR
Tu--ropoljac
20:36 17.11.2013.

Doista je Vukovar za hrvatski narod mjesto dostojno pijeteta, formalizirala vlast tu činjenicu ili ne. Više je to pitanje važno za aktualne nositelje vlasti osobno, nego za narod (narod i onako Vukovar smatra mjestom dostojnim pijeteta) jer time se vlast legitimira – kao narodna ili protunarodna, kao legitimna ili nelegitimna. Pitanje pijeteta je naime toliko važno da na njemu pada ili stoji svaka diskusija. Pravednost i pravo su samo pretpostavke pijeteta, ali pijetet, kao pojam, znači mnogo više – nikakav sud i nikakva pravednost nisu dostatni nadoknaditi žrtvu npr. majci koja je izgubila sina koji je pao boreći se za domovinu, te nikakva mirovina ili orden nisu dostatni nadoknaditi nekome nogu koju je izgubio u časnoj i poržrtvovnoj borbi za obranu naroda i domovine, i nikad Hrvati neće moći biti dovoljno zahvalni npr. jednom Blagi Zadri ili Siniši Glavaševiću za njihovu žrtvu. Pijetet, po samoj definiciji tog pojma, dolazi na mjesto tamo gdje bilo kakva pravednost ili nadoknada nisu dostatni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije