ISTRAŽIVANJE

Facebook će izgubiti 80% korisnika i umrijeti poput MySpacea?

Facebook
Foto: Nick Ray/NI Syndication/PIXSELL
23.01.2014.
u 08:58

Znanstvenici s Princetona upotrijebili su model širenja bolesti kako bi objasnili početak i kraj korištenja internetskih društvenih mreža

U posljednje vrijeme stižu informacije o tome kako Facebook postaje sve manje popularan i gubi korisnike, barem među tinejdžerskom populacijom. Sada su do sličnog zaključka stigli i znanstvenici sa Sveučilišta Princeton.

Naime, u istraživanju Johna Cannarelle i Joshue Spechlera s odjela Princetona za mehanički i zračni inženjering tvrdi se da će Facebook tijekom narednih godina doživjeti brz pad te da će izgubiti 80 posto svojih korisnika do 2017. godine.

Cannarella i Spechler upotrijebili su model širenja bolesti kako bi objasnili početak i kraj korištenja internetskih društvenih mreža, gdje je početak korištenja analogan zarazi, a prestanak oporavku. Zaključili su da je MySpace, nekad megapopularna društvena mreža koja od dolaska Facebooka trpi stalan pad korisnika, iskusio rast i pad korisnika baš poput zaraze i oporavka - brzi rast, vrhunac i potom pad.

Znanstvenici su utvrdili da Facebook zasad funkcionira na sličan način, što bi značilo da bi mu se uskoro mogao dogoditi veliki pad.

Međutim, kako piše The Week, pitanje je koliko je ovo zapravo zabrinjavajuće za Facebook. Naime, MySpace je izgubio korisnike jer je postao nakrcan spamom i zbog nerazumijevanja vlasnika. Rupert Murdoch, medijski magnat koji je kupio MySpace dok je ta mreža bila na vrhuncu, priznao je da je uprava zabrljala na svaki mogući način. Facebook, s druge strane, relativno se uspješno bori protiv spama, osnivač Mark Zuckerberg i dalje drži konce u rukama, a tvrtka stvara profit.

I dalje postoje pokazatelji da Facebook napuštaju mlađi korisnici, koji su nekad činili bazu te društvene mreže. To ipak ne znači da će Facebook umrijeti, već postoji mogućnost da će se redefinirati kao svojevrsna obiteljska društvena mreža. Mladi će možda pronaći nešto više cool, gdje još uvijek nema njihovih roditelja, no Facebooku i bez njih ostaje puno korisnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije