Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Europska unija za 2010. planira izlaznu strategiju, a hrvatska Vlada – katastrofu

vlada
Marko Lukunić
21.09.2009. u 17:18

Katastrofu Vlada nacrtom državnoga proračuna planira i za 2010. godinu jer napuhane rashode namjerava zadržati na ovogodišnoj razini.

U Hrvatskoj se upravo zbrajaju prvi učinci Vladinih mjera za poticanje recesije – “harača” i postotni bod višega PDV-a. Objema je cilj popuniti proračunsku rupu nastalu neznanjem, nesposobnošću, neorganiziranošću i korupcijom, a da se istovremeno ništa ne poduzme protiv stvarnih teškoća koje su tu rupu iskopale.

Posljedica im je smanjenje kupovne moći, pa se gospodarstvo ubacuje u spiralu što se svakim novim okretom spušta sve niže; na grčkome bi se to okretanje naniže reklo – katastrofa.

Katastrofu Vlada nacrtom državnoga proračuna planira i za 2010. godinu jer napuhane rashode namjerava zadržati na ovogodišnoj razini.

Oni koji su do ovoga stanja doveli, naravno, nisu ni sposobni za bilo što drugo. Pa zar se može očekivati da željeznom metlom korupciju očisti ministar tijekom čijega je mandata kilometar autoceste poskupio sa 4,5 na 17 milijuna eura te u čijemu se ministarstvu – piše Državna revizija, a na nos nam nabija Europska komisija – ugovori cijepaju na manje dijelove ne bi li se sklapali “izravnom pogodbom” umjesto putem javnoga natječaja?

Zar da hobotnica sama sebi odsiječe krakove, koji su toliko prerovali Hrvatsku da odjednom na površinu izbijaju stotine milijuna kuna teške prijevare prema kojima se nepotizam u državnim tvrtkama čini kao rodijačka pošalica?

Dok nam Vlada, umjesto da prihvati i provede proturecesijske mjere – a prva bi bila čišćenje same sebe – planira još dublju recesiju, u Europskoj uniji već će govori o “izlaznoj strategiji”, o povlačenju proturecesijskih mjera jer se njihovi zeleni izdanci uobličuju u prve pupoljke. Te mjere, koje je prije godinu dana predložila Europska komisija, predviđale su da će se za kratkoročne fiskalne poticaje za povećanje potrošnje kroz smanjenje PDV-a kako bi se sačuvala radna mjesta te za “pametna” ulaganja u nova radna mjesta temeljena na okolišu prijateljskim tehnologijama, čime bi se zajamčila dugoročna gospodarska postojanost, utrošiti 1,5 posto bruto domaćega proizvoda zemalja članica. Usporedimo li to s onime što čine Banski dvori, svaki je daljnji osvrt posve suvišan.

Zajedno s novcem koji su zemlje članice EU ulile u banke ne bi li ih se izvuklo iz “kockarskih dugova” te povećalo njihovu likvidnost kako bi mogle nastaviti kreditirati gospodarstvo, iznos se popeo na pet posto BDP-a. Potonjega je, skupljega dijela, Hrvatska, zahvaljujući pametnome opiranju Hrvatske narodne banke Vladinim i bankarskim pritiscima, ostala pošteđena.

Usklađivanje “izlazne strategije” – čiju se primjenu predviđa negdje polovicom 2010. jer se na izvanrednome sastanku šefova država ili vlada EU 27 protekloga četvrtka zaključilo da je proturecesijskim mjerama prouzročeni proračunski manjak manja opasnost od preranoga prepuštanja gospodarstva i novčarstva samima sebi – EU će 23. rujna predložiti na sastanku na vrhu skupine G20 u američkome Pittsburghu.

G20 mora također, smatraju europski čelnici što će u Pittsburghu konačno progovoriti jednim glasom, ukinuti dosadašnji sustav bankarskih bonusa kojima se nagrađuje kratkoročne probitke – takvi su poticaji dobrim dijelom skrivili sadašnju krizu – te ih vezati uz dugoročno uspješno poslovanje. To je i Washington spreman prihvatiti.

Rasprava će se voditi o tomu koliko povećati moć Međunarodnoga monetarnoga fonda, koji je još početkom 2008., predvidio krizu, ali ni danas nema ovlasti za obvezujuće odredbe kojima bi je spriječio. Treba također uskladiti globalni nadzor nad novčarskim ustanovama. Hrvatska je Vlada, u međuvremenu, u svojemu svijetu...

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:16 21.09.2009.

Kad nasa vlada nista ne uci od Njemacke koja je to najbolje prebrodila onda vam to dode tako kako jest.Umjesto da se smanji PDV odnosno da se napravi klasifikacija produkata gdje PDV treba podignuti a negdje umanjiti vlada je podigla PDV u jednu liniju.U njemackoj je PDV na prehrambene i tekstilne produkte umanjen tako da su i cijene dosta pale,dok je na alkohol,cigarete i naftne proizvode podigla.Za sve ostale administrativne stvari je porez 19 % tako da se kroz taj proces pomoglo industriji tako da su se povecavao broj kupaca.To kod nas nije slucaj nego je vlada krenula da ubije kravu koja joj daje mlijeko razmisljajuci tako sekundarno.Na kraju Narod ispasta a i vlada gubi na svom ugledu i tako gube birace koji ce zbog ovakve situacije izgubiti i tako ce Narod razjariti na demonstarcije i na strajkove.To se moglo jako lagano rijesiti ali mi nebi bili mi kad sve to nebi usrali.Ja se samo pitam kako bi ova vlada vodila jednu ovakvu drzavu gdje je osamdeset i tri miliona stanovnika pa u Njemackoj bi zaratovalo za 24 sata.

OB
-obrisani-
08:01 23.09.2009.

Naravno da nas ovi ne mogu izvuči iz ničega i da nas samo mogu uvuči u još gore i to i rade jer što je nama gore to je njima bolje.

KA
katika
09:13 23.09.2009.

U konačnici ispada da antirecesijskim mjerama punimo državnu blagajnu, a ujedno nastavljamo puniti i njihove džepove!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?