Od 19. do 29. rujna

MAXtv Filmomanija 7 - važni filmovi u jednom dahu

Nebraska
18.09.2013.
u 23:20

Revija produkcije koja ne tretira film samo kao industrijsku robu za zarađivanje sadrži nove naslove Alexandra Paynea, Kima Ki-duka, Wonga Kar Waija, Abbasa Kiarostamija, Danisa Tanovića...

Od 19. do 29. rujna u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar kaptol bit će održana sedam po redu Filmomanija koju organizatori nazivaju revijom “dobrih” filmova. To bi pak značilo nehollywoodsku produkciju ili barem ne onu koja film tretira kao industrijsku robu za zgrtanje novca.
- Željeli smo pružiti gledateljima mogućnost da na jednom mjestu u određenom vremenskom razdoblju pogledaju sve najznačajnije festivalske filmove koji inače vrlo rijetko ili gotovo nikako ne dolaze u domaće multiplekse ili u ostala kina - objašnjava Seid Ružić, PR menadžer Continental filma.
Možda je najplastičniji ovogodišnji takav primjer glazbeni dokumentarac “Mistaken For Stranger” o  grupi The National koji bi bez ovakve smotre zaobišao naša kina u velikom luku.
Od najznačajnijih naslova treba spomenuti  berlinekse festivalske atrakcije “Grandmaster” Wonga Kar Waija i “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića, dobitnika nagradepublike iz Venecije “Jedi, spavaj, umri” Gabriele Pichler, “Pieta” Kim Ki-duka, “U parku Jane Austen” Jerushe Hess, “Nebraska” Alexandra Paynea, “Kao netko zaljubljen“ Abbasa Kiarostamija...
Filmomanija traje deset dana, ali njezini odjeci traju puno dulje.
- Naravno, MAXtv Filmomanija utječe i na samu kino distribuciju - govori Ružić i objašnjava to na konkretnom primjeru hvaljenog Hanekeova filma “Ljubav”:
- Jedan od najhvaljenijih filmova prošle godine premijerno je prikazan upravo tijekom revije prošloga rujna, a s obzirom na rezultat kojeg je postigao odlučili smo ga pustiti u redovitu kino distribuciju u ostalim kinima u Hrvatskoj gdje je postigao zavidne rezultate. Ove godine situacija će biti još bolja: kao što već svi znaju filmovi se danas prikazuju u digitalnom formatu, 35mm vrpca gotovo da je u potpunosti izumrla. Zahvaljujući digitalizaciji domaćih kina u gradovima koji nemaju multiplekse, tamošnji gledatelji neće ostati zakinuti za kvalitetan festivalski program, jer ćemo moći ispuniti sve želje tamošnjih kino prikazivača i udovoljiti interesu gledatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije