Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ribe se ne odričemo

Bakalar: I uz cijenu od 145 do 290 kn planut će 220.000 komada!

bakalar
Goran Kovačić/Pixsell
17.12.2012.
u 19:05

Osobna karta: Rep pravog norveškog bakalara u sredini je malo izbočen prema van ili “metlast”

Krajnje neprivlačan, mirisom čak i odbojan, bakalar i ovih recesijskih dana plaćamo od 144,98 kuna u trgovačkim lancima, pa sve do 290 kuna, koliko za tu blagdansku delikatesu traže, primjerice, na zagrebačkoj ribarnici Dolac. S obzirom na to da je bakalar samo jedan, a sve su ostalo bakalarke, nije teško zaključiti da ono što se u trgovinama nudi za tri “Gundulića” nije ni približno glasoviti atlantski, odnosno norveški bakalar Gadus morhua, kojeg se u krizi teška srca odričemo.

Cijena opravdana?

Prema statistikama HGK, uvoz norveškog bakalara i njegovih grenlandskih i pacifičkih srodnika, sušenih, dimljenih i soljenih, u posljednjih je nekoliko godina pao sa 250 na oko 210 tona godišnje, u prilog jeftinijeg domaćeg ulova koji ne može zamijeniti tradicijski okus i miris bakalara, ali garantira bolje stanje u novčaniku.

No, kako je već nastupio lovostaj na plavu ribu, koji će trajati sve do sredine siječnja, građani ipak neće moći previše birati ni najjeftinije, s obzirom na to da će se ponuda u ribarnicama uglavnom sastojati od bijele ribe iz ulova ili iz uzgoja te od najmanje 220.000 komada pravog i upola manje kvalitetnog “lažnog” bakalara, kojemu trgovci nerijetko nabijaju visoku cijenu.

Iako postoje četiri vrste bakalara, od kojih se na našem tržištu prodaju tri, jedini je, naime, Gadus morhua taj zbog čije visoke cijene zapravo i ne bismo trebali žaliti. Zbog ljudske pohlepe bakalara je sve manje te su kvote za izlov te ribe iz godine u godinu sve manje.

Kupac će teško razlikovati komercijalne kategorije bakalara – sve vrste dijele se na najkvalitetniju “imperial” te manje kvalitetne “univerzal” i “popular”. No, zato je na hrvatskom tržištu moguće razlikovati barem onaj najkvalitetniji od ostalih vrsta, tvrde stručnjaci.

Lako ga je razlikovati

Je li deklaracija na kojoj piše da je bakalar koji kupujemo doista Gadus morhua ispravna, može se, tvrde stručnjaci, provjeriti i po samom bakalaru. Donji dio pravog, norveškog bakalara svijetložute je boje, a gornji tamnosmeđ. Tijelo mu je uže i ima manje izraženu bočnu liniju preko tijela. Bakalar treba biti ravan, plosnate i otvorene utrobe, bez ljuski na vratu i trbuhu. Rep mu je, pak, u sredini malo izbočen prema van ili “metlast”, dok njegovi srodnici, koje nam prodaju kao “norveški bakalar”, obično imaju rep u obliku slova “v”.

>>Bakalar, neodoljivi norveški smrdljivac koji prati blagdane

Ključne riječi

Komentara 4

MA
maderija
09:30 18.12.2012.

Mislim, stvarno ne razumijem ni večernji ni zaluđeni narod koji kupuje bakalara????

OB
-obrisani-
19:17 17.12.2012.

Za smrdljivu ribetinu prepunu teških metala plaćaju 150 kuna, a za te novce mogu dobiti 6 kilograma prvorazrednoga ekološkoga prosa što ga i u Hrvatskoj prodaje provjerena njemačka tvrtka! I ne samo to, njezin miris koji podsjeća na septičku jamuu valjat će zamaskirati, a za to će poslužiti papar, sol, češnjak. Sve začini koji, zbog neumjerenosti konzumenata, uništavaju bubrege koji se zbog toga sve teže bore protiv toksemije, najvećega neprijatelja svakog organizma. P. S. I nemojte samo da su to veganske priče. Napadam otrovnu ribu, ali istodobno i začine, među kojima se šepiri češnjak, omiljena hrana mesojeda, biljojeda i svejeda.

BO
boston
19:19 17.12.2012.

Za Blagdanski stol sam spoznao sve sto treba, a sto je sa Blagdanskim kontejnerom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije