mjesto isusova rođenja

Betlehem: Najbolji je poklon koji tražimo i dajemo - mir

betlehem
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
24.12.2013.
u 16:32

O pripremama za najradosniji kršćanski blagdan svjedoči Amira Hanania, palestinska novinarka.

Najbolji je poklon koji tražimo, iznad novca i bogatstva, mir – samo je jedna od poruka s mjesta Isusova rođenja koju svake godine šaljemo. Nadamo se kako će ove godine ona biti uslišena, kazala je za Večernji list Amira Hanania, palestinska novinarka.

– Zabijelio se Sveti grad, i to prvi put od 1880. godine, i tako su uslišene naše molitve da Božić proslavimo u snježnom ambijentu. Poseban je to ugođaj za koji smo godinama molili. Slaviti Božić u Betlehemu veličanstveno je. Za razliku od proslave u svijetu, mi i naša braća muslimani ovdje slavimo zajedno. Vjerujte mi da na polnoćku u Bazilici Rođenja Isusova ima i muslimana i kršćana. To je naša posebnost – govori Hanania i objašnjava kako počinju pripreme obilježavanja Božića u Svetom gradu.

Radosno iščekivanje

– Advent ili došašće vrijeme je priprema za dolazak i rođenje Isusa Krista, a ta četiri tjedna koja prethode Božiću simboliziraju četiri tisućljeća koliko je prema Bibliji prošlo do stvaranja svijeta do dolaska Kristova. Adventski vijenac simbol je radosnog iščekivanja, a izvorno se radi od zimzelenih grančica koje se savijaju u krug, koji nema ni početka ni kraja te na taj način simbolizira vječnost. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označavaju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća, i tako redom do Božića preostale tri – ističe Hanania naglasivši kako je u Betlehemu već sve spremno za božićnu proslavu.

– Jela od 15 metara, kao i svake godine postavljena na središnjem Trgu jaslica, ove godine daje poseban čar jer ju je zabijelio snijeg. Cijeli se grad sjaji i kamene kuće, osvijetljene sunčanim zrakama, pokazuju svu raskoš ovog najsvetijeg grada na zemlji. Već stižu i posjetitelji iz svih dijelova svijeta, kojih će biti oko sto tisuća jer njima je Betlehem glavna turistička atrakcija na okupiranim palestinskim teritorijima. Zajedno s nama, u Svetom gradu, žele podijeliti radost i proslaviti rođenje Isusa Krista te nam na simboličan način žele dati podršku da ostanemo na našem ognjištu, jer Betlehem, zbog izraelske okupacije, napušta sve više kršćana. Nekad su u gradu pretežno živjeli kršćani, a danas dvije trećine od Betlehemovih 50.000 stanovnika čine muslimani. Kao i svake godine, i ove će ići tradicionalna 8,5 kilometara duga božićna procesija iz Jeruzalema preko izraelske sigurnosne barikade izvan grada jer, nažalost, izraelske snage još uvijek kontroliraju pristup gradu uz pomoć kontrolnih punktova i kontroverznog zida koji odvaja obitelji te ugrožava egzistenciju stanovnika Betlehema, okružujući ga s tri strane.

Snovi o pomirenju

Proslava će kulminirati ponoćnom misom u 1700 godina staroj Isusovoj bazilici koja je sagrađena na mjestu gdje je rođen Isus, a na kojoj će biti i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas – govori Hanania izražavajući žaljenje što njihovi snovi o pomirenoj Svetoj zemlji izgledaju poput utopije.

– Mi slavimo ovaj Božić u nadi da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti naše pravo na neovisnost – naše pravo da uspostavimo vlastitu demokratsku, sekularnu palestinsku državu na palestinskom tlu, koju će poštovati sve vjerske i etničke skupine na području Palestine, uključujući i židovsku. Kako smo u ovo božićno vrijeme zabrinuti zbog nemira u arapskom svijetu, molit ćemo za mir, a posebno za naše kršćane u Siriji koji su izloženi neviđenim terorom. Zato je ovaj Božić jedinstven – zaključila je Amira Hanania.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije