Ima li na svjetskom jelovniku nešto suptilnije i posebnije od juhe od ptičjih gnijezda?
Ovaj specijalitet služi se na stolovima azijskih kraljevskih dinastija, a u Kini se jede već 400 godina. Gnijezdo ptice čiope radi mužjak u razdoblju parenja, visoko u šupljinama pećina 35 dana i njegova gumasta pljuvačka, koja je bogata kalcijem i magnezijem, u kontaktu sa zrakom postaje tvrda i izgleda kao čips od čipke. Ptičje gnijezdo je najskuplji proizvod životinjskog podrijetla, a jedna porcija juhe ovog ptičjeg gnijezda stoji i više od sto dolara.
U Americi kilogram stoji od dvije do čak deset tisuća dolara, a u Europi, gusto savijeno ptičje gnijezdo više od dvije tisuće eura. Uglavnom se poslužuje kao juha koja ima provjereno afrodizijačko svojstvo, a onaj tko je jede vječno ostaje mlad i zavodljiv, jer juha, navodno, potiče proizvodnju kolagena. Ptičje gnijezdo može se prenijeti ustima i kao desert, u obliku pudinga u bademovom mlijeku.
>>Znanstvenici: Kobasice od dječje kakice dobre su za zdravlje!