Iako su sastavni dio britanske kuhinje više od stoljeća, tradicionalni pečeni krumpirići našli su se na meti rata koji je vlada Britanije objavila pretilosti. Najnoviji zahtjev koji su uputili vlasnicima restorana je da proizvode tanje verzije krumpirića kako bi sadržali manje kalorija i masnoća, prenosi Daily Mail.
Kao što je bilo za očekivati zahtjev je naišao na žestoke reakcije prozvanih koji su izjavili kako to smatraju napadom na svoje kuhanje. Naime, kako objašnjavaju, britanski je pečeni krumpirić već u startu tanji od francuskog (pommes frites), te samim time i zdraviji od onih koji se obično poslužuju u lancima brze hrane.
Unatoč tome, službenici iz agencije Food Standards ne odustaju od svojih zahtjeva.
- Trebali bi se koncentrirati na lance brze prehrane, ne na tradicionalne nezavisne trgovce. Protivit ćemo se ovome sve dok ne odluče iste zahtjeve predati i McDonald'sa, KFC-u i Burger Kingu. – izjavio je Douglas Roxburgh predsjednik udruge National Federation of Fish Fryers dodavši kako to među ostalim znači da bi svi trebali dodatno ulagati u nove sjekače krumpirića.
Složio se s njime i kuhar Aldo Zilli koja smatra da ukoliko se koriste zdravija ulja, a s obzirom da nitko ne jede pečene krumpiriće svaki dan, veličina krumpirića ne radi neku pretjeranu razliku.