Žene imaju prirodne predispozicije da bolje dožive vino. One su osjetljivije, finijeg nepca, osjetljivijeg nosa... – rekao je nedavno glasoviti sommelier svjetskog glasa Oz Clark gostujući u Hrvatskoj. Upravo zato dvije su dame iz svijeta vina, vinarstva i vinogradarstva napravile ovogodišnju selekciju laganih ljetnih vina, a zadana tema jest – ružičasto vino u vrelo ljetno poslijepodne ili pri ugodnoj večeri u dobrom društvu. Naše dame, osim što imaju dobre noseve, one i dobro pamte, a lošem vinu, kažu – ne praštaju. Karin Rupena Perdec, nagrađivana sommelierka smatra kako je predrasuda povezivati ružičasta vina sa slatkastim malinovcem.
– Uživanje u vinu ovisi o društvu u kojem ga pijemo, a za lijeno pijuckanje odabrala bih ružičastu lepezu od cabernet souvignona Agrolagune do Rožanićeve Rožice, popularne Veralde iz Brtonigle, Sinkovićeve Špože te Peršurićevih mjehurića u Misal roseu – savjetuje Karin.
Luana Kadum, koja dan počinje uz svoje mlade nasade loza, a svijet vina upoznala je kroz 14-godišnje vođenje enoteke Per Bacco “šarala” je od kontinenta i Zdjelarevićeve Klinke do Geržinićeva rosea, preko Dalmacije i Bibicheva Think Pinka. – Nema ljeta bez štiklice pa bih svakako izdvojila i Saint Hills te rafinirane nježne mjehuriće Girgia Clai u njegovu roseu – kazala je Luana. Ružičaste dragulje, napominju naše iskusne poznavateljice vina, treba dobro, ali ne i previše, ohladiti i natočiti u fine čaše.