Tko ne voli jesti tortu?
Posebno je slatka kad je rođendanska. Ali da biste zagrizli u šećerno zadovoljstvo, najprije je treba izrezati na komade.
Većina nas učinit će isto. Uzeti nož, umočiti ga u vodu da lakše klizi i početi rezati komade iz sredine u obliku trokuta. Što biste rekli kad bismo vam otkrili da je to potpuno pogrešan način rezanja torte?
Tako barem tvrde – znanstvenici. Trik je, objašnjava britanski matematičar Alex Bellos u videu što ga je postavio na YouTube, u paralelnom rezanju. Uobičajeni način previše će posušiti tortu te se neće postići maksimalno gastronomsko uživanje.
Najbolji način za rezanje torte star je stotinu godina, a izumio ga je briljantni britanski matematičar Francis Galton. Njegova je metoda objavljena u časopisu Nature, a preporučuje da prekršite sva pravila i tortu najprije – raspolovite.
Rezanjem komada paralelno, od sredine, torta koja ostane za bit će i dalje sočna i punog okusa.
Recept je star 100 godina, ali ako dosad nije zaživio, pitanje je hoće li uopće.
>>10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!
>>Je li ovo najbolji način za razdvajanje žumanjaka od bjelanjaka?
A ovo sa stavljanjem gumice oko torte mi je najjače. Možda da proba s kakvom ljepljivom trakom, a da se i špaga zavezat...... Organiziraju li negdje brzi tečaj "rezanja torte"? LOL