Počelo je lani u ovo doba kao skromna izložba u restoranu Apetit City, da bi ove godine iz toga izrastao prvi regionalni festival organskih, biodinamičkih i prirodnih vina.
Priredba, pod nazivom Label Grand Karakterre, održat će se u zagrebačkom Westinu 1. prosinca, pa se tako odlično nastavlja na dvodnevnu međunarodnu izložbu vina i kulinarskih delicija 8. Zagreb Vino.com u Esplanadi. Dan prije, u subotu, ta originalna vina moći će se kušati u Ljubljani na Ljubljanskom gradu. Organska i biodinamička metoda podrazumijeva proizvodnju vina u vinogradu i u podrumu na najprirodniji način, bez kemijanja, bez korištenja raznih umjetnih preparata. Takva se vina, naravno ako su besprijekorno spravljena, odlikuju posebnim osobinama, originalna su, jedinstvena, s autorskim potpisom, a važno je i da se naslanjaju na domorodne sorte, u preradi na vlastite kvasce. Karakteristično je da su to manje, privatne vinarije. Sve je više pobornika takvih vina, sve je više festivala posvuda po svijetu, pa i na tržištu raste potražnja za njima.
Program festivala u restoranu Dubravnik put predstavili su organizatori, direktor Marko Kovač i Primož Štajer. Moći će se kušati čak 200 takvih vina (i neka svjetski poznata žestoka pića), a osobito je značajno da će 70-ak vinara osobno predstavljati svoja vina. Oni su iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Slovenije, Portugala i Japana (sake!), iz poznatih regija kao što su Douro, doline Rhone i Loire, Sicilija…Od hrvatskih proizvođača biodinamičkih i organskih vina odnosno vinarija najavljen je dolazak Kosovca, Krauthakera, Miloša i Piquentuma.