Financijski savjetnik

Preko mobilnog bankarstva može se obaviti sve što i preko interneta

internet bankarstvo
Foto: Davor Puklavec/Pixell
11.12.2013.
u 14:00

Na pitanje čitatelja odgovara Igor Mihaljević, izvršni direktor Ureda za mjerenje zadovoljstva klijenata u PBZ-u

Bezgotovinske financijske transakcije mogu se zadati iz bilo kojeg dijela svijeta gdje postoji pristup internetu s mobilnog telefona, a istodobno su naknade za provedene transakcije znatno povoljnije od naknada na šalterima u poslovnicama banke

Pitanje: Dosad sam se koristio internetskim bankarstvom, a važnije situacije rješavao odlaskom u poslovnice, a sad razmišljam o prelasku na mobilno bankarstvo putem mobitela. No, zanima me pokriva li to barem osnovne usluge koje mi trebaju i koliko je sigurno?

Odgovor: Osnovna prednost usluge mobilnog bankarstva je činjenica da se bezgotovinske financijske transakcije mogu zadati iz bilo kojeg dijela svijeta gdje postoji pristup internetu s mobilnog telefona, a istodobno su naknade za provedene transakcije znatno povoljnije od naknada na šalterima u poslovnicama banke.

PBZ preko mobilnog bankarstva omogućuje plaćanje računa u kunama na području Hrvatske, i to s transakcijskih računa u kunama i transakcijskih računa obrtnika, zadavanje naloga u najavi unutar 12 mjeseci u budućnosti, provjeru stanja i prometa za razdoblje posljednjih 18 mjeseci, kunska i devizna oročenja, vođenje računa i plaćanje kredita i kreditnih kartica banke te stambene štednje, a korisna je mogućnosti i skeniranje uplatnica s 2D bar kodom za korisnike mobilnih uređaja s iOS i Android operativnim sustavima.

Moguća je i kupnja, prodaja i zamjena udjela u investicijskim fondovima, uplata na štedne račune, prodaja i konverzija deviza po tečaju povoljnijem za 0,15 posto u odnosu na vrijedeće tečajeve banke, kao i kupnja prepaid bonova za telekom kompanije.

Korisnicima PBZInvestor usluge omogućeno je zadavanje naloga za kupnju i prodaju vrijednosnica na ZSE na iOS i Android uređajima, prijenos sredstava s Investor računa na transakcijski račun i obrnuto, kao i uvid u osobni portfelj vrijednosnica koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi te uvid u kretanje cijena vrijednosnica u realnom vremenu.

Također, korisnik može zatražiti dostavu potvrde svakog plaćanja na bilo koju e-mail adresu. Uslugu je moguće ugovoriti ako ste vlasnik ili opunomoćenik transakcijskog računa u kunama ili u stranoj valuti ili transakcijskog računa obrtnika u PBZ-u u poslovnici ili putem internetskog bankarstva.

Plaćanja i transakcije imaju vrhunsku sigurnosnu zaštitu.

U četvrtak: Pravni savjetnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije