oprez

Namirnice koje nikada ne biste trebali zamrzavati

Smrznuta hrana
Foto: Thinkstock
07.04.2017.
u 08:30

Postoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane. Neke namirnice nikada se ne bi trebale naći u zamrzivaču.

Gotovo da i nema obitelji koja u svom zamrzivaču ne "čuva" neke namirnice, sezonsko povrće, meso, višak hrane koji se nije pojeo...

Ali postoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane. Neke namirnice nikada se ne bi trebale naći u zamrzivaču..

Evo koje...

Jogurt

Ako vas je ponijela euforija oko sniženja i naletjeli ste na ekstra jeftine jogurte koje biste kupili u većoj količini i zamrznuli za kasniju uporabu, nemojte. Struktura jogurta će se promijeniti, sastojci će se odvojiti i neće biti kao izvorni proizvod ma koliko miješali i pokušali ih iznova sjediniti. Ovo jednostavno nije namirnica koju biste trebali zamrzavati. Kupite točno onoliko koliko možete pojesti do isteka roka valjanosti. 

Majoneza

Isti razlog kao i s jogurtima, majoneza nije namirnica za zamrzavanje. I njezina će se struktura izmijeniti. Ako ste ipak željni provjeriti, uvjerit ćete se da ćete nakon odmrzavanja dobiti samo "bućkuriš" s masnim grudama koji nećete željeti jesti. 

Krastavci

Krastavci sadrže dosta vode. Iako vam se može učiniti da je dobra ideja zamrznuti ih dok im je sezona i na taj ih način sačuvati ih za zimske mjesece, moramo vas upozoriti da to i nije dobra ideja. Voda u krastavcima zamrzavanjem će se kristalizirati, a nakon odmrzavanja krastavci će biti gnjecavi. 

Kečap

Svježe pripremljen umak ili sok od rajčice možete zamrznuti, no kečap ima zaista dug rok trajanja. Oko dvije godine, ovisno o proizvođaču. Nema potrebe da eksperimentirate sa zamrzavanjem kečapa, on će dosta dugo trajati i bez toga. 

Neko svježe voće, poput lubenice, isto nije pogodno zamrzavati iz istog razloga kao što je slučaj s krastavcima, no ako imate plan lubenicu koristiti u blenderu za pripremu smoothieja, onda vas promjena strukture ovog voća ne bi trebala smetati. 

>>Tjedan dana svako jutro je jela tri jaja, evo kakve je promjene doživjela

>>Ovo vam sigurno nije nikada palo na pamet, a odličan je trik za kuhanje jaja

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:40 07.04.2017.

Ovaj clanak je za Pulitzera ......bravooo

TM
tony_montana
12:00 07.04.2017.

nikako da se otmem dojmu da bi bilo najbolje da sve namirnice pa tako i voće i povrće uvijek jedemo sviježe. čekaj, tja baš sam luckast, idem ponovo pročitati članak, uistinu.

NE
neznanac
07:48 08.04.2017.

Kao prvo,svi vec to znaju.A drugo mislim da je puno toga lektira iz proslih vremena koja nikoga ne zanima.Svi pitaju google kako i sto raditi,pa ne moraju citati.da ne kazem sta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije