HDZ-ov dio Vlade:

3 top reforme: javna uprava, manji nameti, više EU novca

Karamarko i Orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.04.2016.
u 08:15

Plaće u javnoj upravi ujednačit će se za istu složenost posla, bit će i nagrada za dobre rezultate

Vlada je izgubila gotovo dva mjeseca iscrpljujući se na slučaju Lozančić, sporom kadroviranju i presporom preuzimanju vlasti, no fokus bi se sada mogao (i trebao) prebaciti na gospodarstvo i reforme.

Ključne boljke

Glavna podloga je HDZ-ov gospodarski program (ministri su već dobili naputak da rade po tom dokumentu Ifo instituta), koji je najveća vladajuća stranka u oporbi najavljivala kao svoj glavni adut, a koji je zbog svih okolnosti “troglave Vlade” bio pao u sjenu. Osnovnih pet poteza, svojevrsnih reformi, što su prioriteti Vlade (ili barem HDZ-ova dijela Vlade) i premijera Oreškovića, doznajemo u Banskim dvorima: bolje upravljanje državnom imovinom, bolja apsorpcija novca iz EU fondova, efikasnija javna uprava i pravosuđe kroz racionalizaciju i informatizaciju, sređivanje zemljišnih knjiga i katastra te lakše poslovanje za poduzetnike. U top pet reformi, kako ih nazivaju u Banskim dvorima, objedinjene su ključne boljke hrvatskog gospodarstva, ali i društva. To su troma i neučinkovita javna uprava te nesređene zemljišne knjige i katastar, koji su često velika kočnica ulagačima, zatim premala iskorištenost EU fondova te komplicirana procedura dolaženja do europskog novca, kao i “neprijateljska” klima prema ulagačima i brojni parafiskalni nameti koji opterećuju poduzetnike. Premijer Tihomir Orešković karte je, zna se, bacio na prodaju državne imovine, odnosno oživljavanje mrtvog kapitala, što će vjerojatno najsporije dati rezultate jer dosad nijedna Vlada nije uspjela utržiti državne nekretnine. Kada je riječ o EU fondovima, u Vladi obećavaju da će se ove godine povući više od 10 milijardi kuna te naši sugovornici kažu da je to 90 posto više sredstava nego 2015. Kada je riječ o javnoj upravi, planira se smanjivanje broja državnih agencija s 56 na 43, zatim smanjenje broja ispostava ministarstava na lokalnoj razini, a novim sustavom plaća ujednačit će se razina plaća za poslove istog stupnja složenosti. Također, iznos plaće zaposlenih u javnoj upravi vezat će se za ostvarene rezultate rada, što znači da se uvodi sustav stimulacija, odnosno nagrađivanja.

Planira se i ujednačavanje sudske prakse “kroz donošenje kvalitetnih postupovnih pravila”, ali i bolja organizacija rada sudova tako da se osigura ravnomjerna opterećenost sudaca te da se dio posla sa sudaca prebaci na sudske službenike.

U Vladi prioritetnim smatraju i usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra, pa najavljuju novi model ažuriranja vlasničkog stanja te nastavak informatizacije pravosuđa. I tijekom predizborne kampanje šef HDZ-a Tomislav Karamarko neprestano je najavljivao smanjivanje parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, a Vlada obećava da će ih smanjiti u visini od 330 milijuna kuna. Vlada najavljuje i uvođenje on-line registracije tvrtki te smanjivanje troškova registracije.

Kada je riječ o boljem upravljanju državnom imovinom, premijer je nebrojeno puta isticao prodaju stanova i poslovnih prostora u vlasništvu RH. U prodaju će ići i poslovni udjeli u tvrtkama koje nisu od strateškog značenja, a planira se i stavljanje u funkciju bivših vojarni, a tome prethodi sređivanje prostorno-planske i vlasničke dokumentacije...

Poljoprivredna strategija

HDZ je poljoprivredu isticao i u svojoj predizbornoj kampanji, a plan je da ona postane strateška grana gospodarstva. Tako će se do kraja godine izraditi nova poljoprivredna strategija, mijenjat će se program ruralnog razvoja kako bi se kriteriji natječaja za EU fondove prilagodili stvarnim potrebama, mijenjat će se Zakon o poljoprivrednom zemljištu te raditi novi Zakon o poljoprivredi...

>> 'Hrvatska je spremna pomoći Srbiji da usvoji i provede reforme' 

>> Svi ministri dobili naputak da rade po HDZ-ovu gospodarskom programu

Komentara 48

DU
Deleted user
08:35 03.04.2016.

Bez strogog kažnjavanja korupcije i sukoba interesa nema napredka i reformi. Takođe bi strogo trebalo kažnjavati svaku povredu dostojanstva RH, kao i novinarske laži .

TU
TU
08:45 03.04.2016.

Ovo su floskule, konkretne reforme su potrebne. Kakvo izjednačavanje plaća, otpustit višak i uhljebe - to je reforma. Povlaćenje novca iz EU nije reforma nego želja ili nada, golub na grani.

DR
dragica949
08:29 03.04.2016.

Manji nameti,a poskupili dopunsko za 30%,za pravo za umirovljenike,koji su najčešči korisnici poskupilo 80% u nekoliko godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije