STAZIĆ O BRKIĆU:

'Ako HDZ ne poduzme ništa, to znači da podržava falsifikatore'

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.03.2014.
u 14:13

Radi se naprosto o osobnoj sramoti, rekao je Dragutin Lesar

Vijest da je danas u Narodnim novinama objavljeno kako je poništen diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića na Visokoj policijskoj školi te još desetorici ljudi, HDZ-ovi saborski zastupnici danas su odbili komentirati, no predstavnici drugih stranaka smatraju da bi to trebao istražiti DORH s obzirom na to da je Brkić na osnovi diplome obnašao visoke dužnosti u policiji.

– Ja tu vidim dva problema, prvi da je glavni tajnik najveće opozicijske stranke falsifikator i tu očekujem da HDZ nešto poduzme te da se od toga distancira, da pokaže da nije falsificiranje nešto što ta stranka inače podržava, a drugi problem vidim u tome što je taj čovjek primao plaću dugo vremena za mjesto za koje je predviđena visoka stručna sprema, a on je nije imao i tu bi trebalo pokrenuti postupak da on taj novac vrati u proračun – kazao je SDP-ov Nenad Stazić te dodao kako očekuje da bi postupak trebao pokrenuti DORH s obzirom na to da je riječ o državnom novcu.

– Ako HDZ ne poduzme ništa, to znači da podržava falsifikatore, to moraju znati njihovi birači. Možda njihovi birači vole glasati za falsifikatore, ja to ne znam, ali moraju znati da su ovi falsifikatori – kazao je Stazić.

Laburist Dragutin Lesar misli da u ovom trenutku postoje osnove da se DORH pozabavi ovim pitanjem, jednako kao što bi morala i stranka iz koje Brkić dolazi. Ako DORH na temelju službenog poništenja diplome smatra da je počinjeno kazneno djelo, oni su na potezu istragom i procesuiranjem. Nakon pravomoćne presude može se pokrenuti postupak vraćanja protupravno stečene imovine, beneficija i svega drugog, dodaje on.

– Bilo bi dobro da naši fakulteti razmisle o uvođenju novog studija – diplomirani kompilator. Zašto ne to i službeno priznati kad toliko takvih predmeta imamo. Riječ je jednostavno o osobnoj sramoti, po meni, a ako se ovako nastavi, na sve većem broju fakulteta pisat će veliki oglas "Tu kupujem tu me cijene" – komentira Lesar.

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije željela komentirati teme vezane uz HDZ jer se "svaki njen komentar tumači kao nanošenje štete stranci".

– Stranka tu vjerojatno neće ništa jer šef te stranke brani okolnosti vezane uz taj slučaj, ali sustav bi morao odreagirati, u pravnoj državi u skladu s zakonima koji vrijede u ovom konkretnom slučaju – rekla je Kosor te dodala da je pitanje za DORH treba li sada Brkić dobiti i kaznenu prijavu jer je bio visokopozicioniran u policiji zahvaljujući diplomi dobivenoj na temelju krivotvorenog diplomskog rada.

Damir Kajin pak rekao je da sumnja kako će ovo posebno pogoditi Milijana Brkića.

– Uzet će si malo vremena i napisati novi rad. Stvar je u svim onim benefitima koje je diploma nosila, a to je skopčano s desecima tisuća kuna. On više ne radi u policiji, sada je saborski zastupnik i otvara visoki skup akademske zajednice HDZ-a. Treba pitati DORH ima li tu što kazneno, ako se podnese prijava i donese presuda, vjerojatno će morati s određenom kamatom vratiti razliku u sredstvima. No, ne želim spekulirati, sud će o tome odlučiti – zaključio je Kajin.

Komentara 57

Avatar Carrera
Carrera
14:25 27.03.2014.

opet ponavljam - a što je sa diplomom Merzelice? kako to da ona nezna koja joj je bila tema diplomskog niti kod kojeg je profesora imala obranu? ma sve je ovo igrokaz za narod da nam se skrene pozornost sasa gospodarskih problema i 400.000 nezaposlenih!

EM
eminajelui
14:33 27.03.2014.

žarka sekulić iliti marina lovrić merzel ni ne zna temu svog diplomskog rada a bila je na visokom položaju koji je zahtjevao fakultetsko obrazovanje ali nikom ništa jer je ona ipak u sdp-u

DU
Deleted user
14:39 27.03.2014.

Zaista demonstracija dvostrukih mjerila: Milijana se razapinje a o Marini šuti. Zašto se šuti o onima u vodoopskrbi kojih je 17 i nemamo pojma tko su? Štoviše nakon otkaza su ih ponovo zaposlili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije